Press "Enter" to skip to content

Организация на работното място според фън-шуй

Древните китайци уверяват, че творческият потенциал и благосъстоянието могат да се увеличат с лекота

За целта е достатъчно да се съобразим с препоръките на фън-шуй за работното място.

ЕНЕРГИЙНАТА ЗАШИТА НА БЮРОТО

Разположението на бюрото ви трябва да осигурява надеждна енергийна защита. Най-добрата позиция е с гръб към стената. Ако седите с гръб към прозореца, ще ви влияе поток от негативна енергия.

Това правило се отнася и до вратата – не трябва да седите с гръб към нея. Ако не можете да промените положението си, снабдете се със стол с висока облегалка, която да е вашият енергиен щит. Не трябва и да седите на разстояние, по-малко от 2 – 3 м от острите ъгли на шкафове и стелажи.

Обърнете внимание и на пространството пред вас. Важно е то да ви разкрива зрителна перспектива. Това спомага за активизиране на творческото начало и кариерния растеж. Окачете на стената изображение на път, водещ в далечината, устремена към небето планина, безкрайно море и т.н. Цветната картина или снимка ви дава повече от черно-бялата.

ЖИВИТЕЛНАТА ВОДА

Фън-шуй придава голямо значение на водата, която е свързана с успеха и парите. Такива изображения трябва да се разполагат вляво от входната врата. Ако имате в кабинета си аквариум, разположете го в северната, източната или югоизточната част на помещението.

Добре е в офиса да преобладават небесносините или зелените тонове от цветовата гама. Те поддържат стабилен енергиен баланс на работното място. Ако стените са сиви или кафяви, „съживете“ ги с пейзажи и стайни растения.

ЗЕЛЕНИТЕ ПАЗИТЕЛИ

Имайте предвид обаче, че далеч не всички растения влияят благоприятно. Например кактусите с бодли и въобще цветята с дълги тесни листа ще ви травмират с негативни енергийни „иглички“. Поставете в офиса’си „парични растения“ с месести кръгли листа, наподобяващи монети. Подходящи са и всякакви жълти цветя, които привличат богатството.

Разположението на стайните растения също се подчинява на определени закони. Поставени в ъглите, те стимулират положителната енергия и отслабват въздействието на негативните излъчвания – както естествени, така и изкуствени. Най-ефективно действат зелените „пазители“, разположени в южната част на помещението.

Изкуствените цветя също способстват за натрупването на енергията ци, ако редовно се избърсват с влажна кърпа. Композицията от сухи растения, обратно, може да акумулира отрицателна енергия.

СВЕТЛИНАТА КАТО СТИМУЛАТОР

Светлината е силен стимулатор на положителната енергия ци. Най-много за концентрацията й в помещението спомага естественото осветление – слънчевите лъчи. Ако в кабинета ви светлината е оскъдна, в никакъв случай не поставяйте плътни щори и не затваряйте прозорците с жалюзи. В този случай прозорците трябва да се мият по-често.

Лампата на работното ви място не трябва да е разположена точно над главата. Потокът светлина трябва да осветява плоскостта на бюрото, а не темето или лицето.

Според философията на фън-шуй „живият“ огън е източник на здраве, сила и успех. Затова е добре понякога на работното си място да запалвате свещи. Само не бива да ги поставяте в южната част на помещението, тъй като огънят там става твърде силен и започва да доминира над другите стихии.

ЧЕРВЕНИЯТ КИЛИМ

В много офиси е модерно подът да се покрива с килими или с други мъхести покрития. Трябва да се има предвид, че квадратната и правоъгълната форма стимулират интелектуалната и технологичната сфера.

Кръглите килими спомагат за атмосферата на мир и духовност.

Овалните оказват универсално енергийно въздействие и затова са най-подходящи.

Източник: comfortoria.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: