Press "Enter" to skip to content

Практични съвети за пътуване през летните месеци

Това е основното, което трябва да знаете, ако ви предстои пътуване през топлите месеци

лято Когато ви предстои дълго пътуване при температури над 30 градуса, трябва да поддържате организма си в добра форма, за да се предпазите от инциденти на пътя. Лекарите дават три важни съвета на шофьорите:

• На два часа правете почивка. При 25 градуса може да карате без проблеми 4-5 часа. Но когато термометърът мине 30 градуса, човек се чувства уморен след два часа шофиране. В жегата обмяната на веществата се забавя, сигналите за опасност, които постъпват в мозъка, се притъпяват и реакциите отслабват. По време на почивката масажирайте 1 -2 минути точката между веждите. Така ще се заредите с енергия.

• Доматен сок преди тръгване. В горещините тялото отделя повече пот. Ако загубата не се компенсира, рискувате да подложите на кислороден глад мозъка, предупреждават специалистите. Нараства и вероятността да се появят микроспазми в мускулите на крайниците, а това е крайно опасно при шофиране. Преди пътуване изпийте чаша доматен сок. Калият в него поддържа водно-солевия баланс на организма. Не яжте сладки храни, тъй като захарта засилва потоотделянето. Често пийте вода. По време на почивката освежете лицето и шията.

• Предпочитайте за пътуване сутрешните или вечерните часове. Задължително ползвайте слънцезащитни очила със специални поляризирани стъкла. Те елиминират отблясъците и повишат усещането за контраст, премахвайки напрежението в очите и чувството на дискомфорт.

Leave a Reply

%d bloggers like this: