Press "Enter" to skip to content

Премахнете тази напитка от диетата си – тя разрушава черния дроб!

И дори не става въпрос за алкохол! За здравето на черния дроб е добре да не я консумирате често и безотговорно

Има много предимства на зеления чай, но твърде много силно концентриран чай или добавки могат да причинят билкова хепатотоксичност или увреждане на черния дроб.

В интернет се появиха статии, в които се говори за опасността от зеления чай за черния дроб. Те цитират изследване на израелския медицински център Каплан. Но дали тази напитка е толкова опасна, колкото се споменава в няколкото статии, излезли наскоро? Нека да разберем.

Въпреки всички ползи за здравето , които идват с чаша зелен чай или матча, твърде много от тази иначе полезна напитка всъщност може да разболее някои хора. По-конкретно, ако поглъщате много от силно концентрираната форма (която може да се намери в чайовете за отслабване или самостоятелно като допълнителен екстракт от зелен чай), в резултат на това може да настъпи увреждане на черния дроб.

Заболяването се нарича хепатотоксичност и се случва, когато твърде много билки или добавки – всичко от ибупрофен до екстракт от зелен чай – химически предизвикат увреждане на черния дроб. Този конкретен тип, билкова хепатотоксичност, може да се случи, когато приемате твърде много билкова добавка или дори голям брой чаши силно концентрирани билкови напитки на ден.

В статията, публикувана от израелския медицински център Каплан се казва, че зеленият чай става особено популярен поради разпространението на затлъстяването. Много хора все още вярват, че помага за намаляване на теглото.

След това изследователите говорят за вещества, които причиняват хепатотоксичност, тоест такива, които водят до увреждане на черния дроб. Изброените билки (например: триходерма, котешка стъпка) обикновено се използват в китайската медицина и не се срещат в обикновения зелен чай.

Статията също така посочва, че екстрактът от зелен чай е свързан с няколко случая на заболяването, но е докладвано при хора, които са пили напитката, докато гладуват. При изследването на генетичните особености са идентифицирани полиморфизми, които повишават токсичността на зеления чай при хора с развита хепатотоксичност, тоест тук играе роля и генетичен фактор. Въпреки това, при експерименти с мишки, зеленият чай не е довел до увреждане на черния дроб.

Заслужава обаче да се отбележи, че в по-голямата част от случаите хепатотоксичността е преходна, тоест спонтанно изчезва след 1-3 месеца, ако лицето вече не консумира зелен чай.

Внимавайте с билколечението

Не забравяйте, че билколечението и пиенето на зелен чай са две различни неща. И така, има много различни марки, които произвеждат билкови чайове от лечебни билки с цел профилактика и лечение.

Такъв чай ​​не трябва да се пие като ежедневна напитка и е по-добре първо да се консултирате със специалист, тъй като употребата на билки като превантивна мярка, или лечение на възможността от развитие на някакви усложнения, е близка до приема на лекарства.

Ако пиете билков чай ​​все едно е вода, помислете дали да не поговорите с вашия лекар и да го уведомите за видовете и марките чай, които пиете, за да сте сигурни, че сте в безопасност.

Що се отнася до добавките , винаги трябва да играете на сигурно, тъй като дори естествените съставки могат да имат някои сериозни странични ефекти. Преди да вземете добавки, трябва да говорите с вашия лекар за това. Може да имате някакво заболяване, което да се влоши, ако приемате хранителни добавки безконтролно.

В крайна сметка: Обърнете внимание на онова, което вкарвате в тялото си. Това, че е естествено, не означава, че повече е по-добре.

Източник: www.shape.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: