Press "Enter" to skip to content

Емоции, които живеят в черния дроб

Често чуваме, че черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло

Човек може да живее с един бъбрек или бял дроб, без далак или жлъчка, но със сигурност не и без черен дроб.

Черният дроб изпълнява над 500 различни функции в нашето тяло. Ще споменем само основните. И също така ще разберем какво представлява черният дроб от гледна точка на класическата Аюрведа, как емоциите влияят на неговата работа и здраве и какви напитки му се отразяват добре.

И така, за какво е отговорен нашият черен дроб?

Детоксикация

Черният дроб филтрира и пречиства кръвта , което предотвратява дълбока тъканна интоксикация, която може да увреди целия организъм. Освен това прочиства и кръвната плазма, която получава „хранителния сок“ от храната, преминала през храносмилателния тракт. Така ненужните вещества, попаднали в тялото с некачествената храна, се филтрират и не навлизат в общото кръвообращение.

Храносмилане

Черният дроб играе решаваща роля в храносмилането и метаболизма: той произвежда най-важните ензими, от него идва жлъчката, разгражда протеините, мазнините и въглехидратите, превръщайки ги в биологично полезни вещества (глюкоза, холестерол, фосфолипиди, липопротеини и др.). Повечето клетки в човешкото тяло са изградени от протеини и те са особено важни за храненето на мускулната тъкан. Ето защо Аюрведа често свързва мускулната слабост с лошото функциониране на черния дроб. В него се образува и гликоген – сложен въглехидрат, който е основният източник на енергия за тялото.

Без правилното функциониране на черния дроб са невъзможни метаболизмът и натрупването на мазнини, производството на холестерол и регулирането на нивата на pH на тялото.

Хормони

Черният дроб участва в създаването и метаболизма на хормоните. Освен това инактивира огромно количество отпадъчни хормони и неутрализира хормоналния излишък. Според аюрведическата медицина, за лечението на хормонални заболявания, огромна роля има и подобряване работата на черния дроб.

Хематопоеза

Черният дроб разгражда и рециклира износените кръвни клетки, участва в производството на червени кръвни клетки, в регулирането на кръвния обем и кръвното налягане.

Как претоварваме черния дроб?

Работата на повечето органи, тъкани и системи на тялото зависи от работата на черния дроб. Не винаги обаче оценяваме това, което той прави за нас, а понякога дори злоупотребяваме с възможностите му.

Прекаляваме с токсични вещества (алкохол и лекарства), не спазваме диета и натоварваме черния дроб с животински мазнини, вредни химикали, които изобилстват в захарните изделия, чипсовете, газираните напитки, бързото хранене и други индустриални храни.
Често сме принудени да останем в екологично неблагоприятни райони за дълго време.

Понякога просто злоупотребяваме с храна: например ядем кисело, солено и пикантно в големи количества (това е особено вредно ако се случва вечер).

Случва се и да сме на диети с огромно количество протеини, което също претоварва черния дроб.

Някои от нас успяват да „задръстят“ черния дроб, като преминат към „здравословна диета“ и ядат големи количества семена, ядки или сирене.

Въпреки това, черният дроб има способността да се самолекува и възстановява сам. Но за да може процесът на самолечение да протича възможно най-ефективно, черният дроб трябва да се поддържа, да не се претоварва, а напротив, да му се даде малко почивка.

Емоции, които живеят в черния дроб

Колкото важна е ролята на черния дроб в храносмилането и храненето, толкова отговорно е и въздействието му в „храносмилането на емоциите“, особено „огнените“. Черният дроб е „дом“ на гнева, омразата, възмущението, обидата. Чувствата на завист, раздразнителност, разочарование, нетърпение и прекомерна амбиция също са свързани с него. Всички тези огнени емоции са небалансиран израз на питта доша (съставена от елементите Огън и Вода, които са нейните елементарни градивни частици).

Но черният дроб е свързан и с положителните прояви на питта – сила на волята, смелост, увереност, удовлетворение, задоволство, ентусиазъм, сътрудничество, приемане и доверие.

Можем да научим много за здравето на черния си дроб чрез емоциите, които изпитваме редовно:

  • Колко бързо стигат емоциите до нас?
  • Можем ли напълно да ги освободим след известно време?
  • Или трупаме гняв и негодувание с години?

При увреден черен дроб е много по-трудно да преработим и да освободим емоциите. По същия начин, сдържаният гняв и негодувание със сигурност могат да го увредят.

Общи препоръки на Аюрведа

Черният дроб е единственият човешки орган, който може естествено да регенерира увредената си тъкан. Само една четвърт от него (ако се трансплантира) може да израсне отново и да го превърне в здрав, напълно функционален орган!

Поддържане здравето на черния дроб до голяма степен зависи от това дали той има възможност да си почива. Чрез намаляване на баража от утежняващи елементи (храна, интоксикация, емоции), позволявате на черния дроб да се отпусне и да се възстанови. Този подход е много подобен на философията за почистване на целия организъм, тъй като само в спокойно състояние можем да получим максимален ефект от почистващите процедури.

Хладни напитки

Прекалено вискозната кръв е трудна за филтриране и пречистване от токсини. Затова поддържането на водния баланс е от решаващо значение за здравето на черния дроб Охладената вода е особено полезна за черния дроб. Охлаждането обаче не означава студено и още повече не с лед. Между другото, ледената вода, напротив, прегрява тялото.

Лунна вода

Определени дължини на вълните на светлината, и следователно определени цветове, могат да имат дълбоко успокояващ ефект върху нашите системи. Един от начините за системно балансиране на черния дроб, е да се пие вода, заредена със студена синя светлина. В идеалния случай това е вода, която е престояла цяла нощ на лунна светлина. Ако обаче няма начин да се „обработи“ водата по този начин, може просто да я налеете в съд, който е оцветен в синьо.

Вода с лимон

Пиенето на топла вода с лимонов сок сутрин помага за прочистване на храносмилателния тракт от токсините, натрупани през нощта. Въпреки че е киселинна, след метаболизма водата с лимон става алкализираща и следователно може да пречисти кръвта. Такава вода е полезен източник на антиоксиданти и поради своите почистващи и холеретични свойства се счита за чернодробен стимулант. Не бива обаче да пиете постоянно вода с лимон. Редовно можете да използвате само обикновена вода.

Източник: ecoprosvet.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: