Press "Enter" to skip to content

При какви заболявания не трябва да ядете суши и ролца?

Суши и ролца са ястия от югоизточната кухня, които се превърнаха в популярна тенденция в бързото хранене и ресторантската кухня по целия свят

Основният компонент както на ролцата, така и на сушито е оризът: при сушито рибата или морските дарове се поставят върху оризово легло, а ролцата са нарязани на резени ориз, риба или морски дарове; може да съдържат и краставица, авокадо, сметана сирене и други компоненти.

От статията ще научите за кои хора сушито и ролцата са противопоказани, защо са опасни за здравите хора и как да съхранявате и поръчвате тези ястия.

Кой не трябва да яде ролца и суши?

Препоръчва се ограничена консумация на суши и ролца за тези хора, които имат следните заболявания:

• Диабет;
• Гастрит;
• Холецистит;
• Панкреатит;
• Други патологии на стомашно-чревния тракт;
• Остри инфекциозни заболявания.

Каква опасност могат да представляват тези ястия за здравите хора?

Ролцата и сушито също могат да бъдат опасни и за здравите хора при ето тези ситуации:

Ако технологията за приготвяне на суши и ролца е нарушена и се използват нискокачествени или развалени продукти, съществува риск от отравяне и хелминтоза.

Рибата и морските дарове, както и соевият сос, с който се ядат рулцата и сушито, съдържат много сол. Това може да допринесе за развитието на хипертония и бъбречни и ставни заболявания.

Рибата и морските дарове съдържат много йод и излишъкът му може да провокира неправилно функциониране на щитовидната жлеза и промени в хормоналните нива.

Рибата и морските дарове са склонни да натрупват токсини, които присъстват в техните местообитания.
Яденето на големи количества морски дарове може да причини главоболие, слабост и гадене.

Как правилно и безопасно за здравето да се съхраняват суши и ролца?

Ако сте приготвили ролца или суши сами или сте ги купили от ресторант или магазин, те трябва да се съхраняват в хладилника за не повече от един ден. Неотворената опаковка трябва да се използва в срока на годност, посочен на етикета.

Къде е най-доброто място за поръчка на японска храна?

Когато поръчвате готова храна у дома, е добре да избирате познати заведения, където вече сте опитали техните ястия. По-добре е да поръчате ролца и суши във вашия район, в най-близкия ресторант.

Leave a Reply

%d bloggers like this: