Press "Enter" to skip to content

Сутрешни ритуали за успешен и продуктивен ден

Много от нас не си представят какво значение имат първите минути след събуждане

Именно тогава настройваме мозъка си за ефективност и активност през деня (или за бездействие и пасивност). Затова е важно да си измислите приятни сутрешни ритуали и да се придържате към тях…

Намерете причина да се събуждате

Добър начин да започнете утрото, е практиката „изненада“. Същността е, че човекът от вечерта планира нещо приятно за сутринта. Това може да бъде парче торта, любима книга, нова музика, закуска в кафене.

Постойте до прозореца

Известно е, че слънчевата светлина помага на организма да изработва мелатонин и да се зарежда с бодрост. Само няколко минути до прозореца след събуждане ще ви помогнат да получите енергия и добро настроение за целия ден.

Ако навън е мрачно и вали, това не е повод да тъгувате. Намерете и в този момент плюсове. Това време е много приятно за пиене на кафе, за формулиране на планове за бъдещето, за мечти.

Изберете любима напитка

Топла вода с лимон или обичайното кафе могат да бъдат заменени с нещо по-необичайно. Изберете рецепта, която ви е по вкуса. Индийците например добавят сутрин в кафето си малко пипер, за да усилят тонизиращия му ефект. А японците го заменят със зелен чай с мляко. Напитката е извор на витамини и насища организма с магнезий, фосфор, каротин, желязо. Американците слагат в еспресото си парченца лимон за повишаване на работоспособността и укрепване на имунитета.

Отменете негатива

Още със ставането от леглото си кажете: „Отменям всичко лошо, привличам всичко хубаво“ и щракнете с пръсти. Това е прост и действен ритуал, който реално работи. Той не само премахва негатива, но и дарява усещане за хармония и щастие. Щракането с пръсти е своеобразен сигнал за мозъка, който помага да се настроите за успех и продуктивност.

Усмихнете се в огледалото

Когато влезете в банята, непременно се усмихнете на отражението си в огледалото. Това ще повиши самоувереността ви. Ритуалът е толкова елементарен, че ефективността му предизвиква съмнения. Същността е да заредите деня си с помощта на тази усмивка.

Хвалете се

Нека това стане правило за вас. Свикнали сме да сме критични към себе си. По този начин снижаваме самооценката си и забравяме за постиженията си. В резултат нивото на вътрешно напрежение се увеличава и се нарушава балансът на енергиите. Старайте се да се хвалите и за най-незначителните според вас постижения. Всеки има нещо, за което може да се похвали – крос в 5 часа сутринта или няколко минути без смартфон в ръцете. Дори и това е достатъчно!

Източник: asana.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: