Press "Enter" to skip to content

Хлебарките пазят от болести

Гадни са. Пренасят зарази. В Китай обаче ги ядат

хлебарка

Развъждат ги във ферми. А китайците имат изтънчени вкусови рецептори и кухнята им вече е световна. Вярно е, че с удоволствие ядат насекоми, но пък и останалото човечество ще трябва да ги включи в менюто си като източник на протеини. Няма как, рибата свършва, а месото от кланица е вредно.

Хлебарките са полезни поне с това, което съдържа мозъкът им. Учени от университета в Нотингам се питат защо тези буболечки виреят при всякакви условия и надживяват всякакви катаклизми. Откриват отговора, като изолират 9 антибиотични молекули от мозъка на хлебарката. Те я предпазват от различни смъртоносни бактерии.

Значението на това откритие е голямо. В момента и най-агресивните антибиотици са безпомощни пред мутиращите бактерии. Опити в Нотингам с 9-те молекули от хлебарката дават забележителни резултати срещу стафилококи и E.coli. Унищожават ги до 90%.

Според Хю Ван, собственик на ферма за хлебарки, обаче само видът Перипланета американа има лечебни свойства. За съжаление той не е от тези, на които се натъкваме в банята, кухнята или в Студентски град.

Leave a Reply

%d bloggers like this: