Press "Enter" to skip to content

Храна за мозъка: какво да ядем, за да помним повече и да мислим по-добре

Основата на човешкия живот е това, което той яде. Тази идея е изразена от още от древните източни лекари и се подкрепя и от съвременните учени

Затова е изключително важно да знаем коя храна е най-полезна за мозъка, паметта и ума.

Нашата диета е набор от вещества, които допринасят за пълноценния живот на тялото, насищат го, дават енергия за жизнените процеси. Често поради липса или излишък само на един компонент започват неизправности в човешкия организъм. А кората на главния мозък е една от най-чувствителните към това области на човешкото тяло.

Нашият интелект е една от най-сложните системи, създадени от природата. Жив компютър с изненадващо фина настройка, която е лесна за отстраняване. За да подпомогнете мисловния процес и да го подобрите, трябва да осигурите пълно количество полезни вещества: тухли, които изпълняват функциите си в работата и обновяването на клетките.

Затова трябва да знаете коя храна е най-добра за мозъка, подобрява работата, ефективно поддържа паметта, кои храни са полезни и кои са вредни за ума.

Установено е, че най-добрата храна за мозъка, нервната система и паметта са плодовете и зеленчуците, които съдържат полезни и дори лечебни вещества за подобряване на ума и мозъчната дейност.

Но списъкът с необходимите съставки в ежедневното меню се състои не само от тях

Всеки човек е уникален, със своите метаболитни особености, алергии, специфики в устройството и функцията на организма.

Може да помогнете и да забързате умствените процеси с подходящи храни. Наричат ги „мозъчни“, защото стимулират мисловната дейност, концентрацията, работоспособността и паметта.

Ядките и сушените плодове съдържат омега-3 есенциални мастни киселини, които са много полезни за мозъка. Те доставят на организма и витамини от група В, антиокси-данти и минерали. За витамин В1, който подобрява концентрацията и паметта, закусвайте с пълнозър-нест хляб или с овесени ядки.

Черните боровинки съдържат фитохимикали и по-специално флавоноиди, които подсилват имунната система

Важно е храните да са богати на желязо, защото този микроелемент влиза в състава на хемоглобина, участва в транспорта на кислород
чрез кръвта от белия дроб до всички тъкани. Храните с високо съдържание на желязо са черен дроб, бъбреци, език.

Зелените листни зеленчуци подобряват усвояването на желязото и оказват благотворен ефект върху мозъка, предпазвайки го от увреждане на когнитивните функции. В списъка са марули, коприва, лапад, спанак, зеле, грах.

Яжте често боб, леща, гъби, риба, шоколад

Всички тези храни са полезни и при психическо напрежение. Понеже тогава има ниски нива на допа-мин и серотонин, а за производството, на тези невротрансмитери са важни висококачествените протеини, не се лишавайте от пилешко месо и яйца. Подправяйте ястията с мента, лют червен пипер, естрагон, чубрица и куркума – те съдържат витамин В6, също нужен за производството на серотонин и допамин.

Пийте редовно вода и зелен чай. Мозъкът се състои от около 75% вода. Дехидратирането води до затруднена концентрация и главоболие. Препоръчително е всеки ден през лятото заради усиленото учене и нервното напрежение да пиете по 2-2,5 литра вода. Зеленият чай има едновременно успокояващо и ободряващо действие.

Източник: ayzdorov.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: