Press "Enter" to skip to content

Японската тайна за поддържане на нормален холестерол

Повишеният холестерол е сериозен проблем на нашето време

Но японците не страдат от това, въпреки че диетата им е богата на храни с високо съдържание на мазнини. Как хората от Страната на изгряващото слънце успяват да се справят с холестерола? Отговорът е в тази статия.

Интересен факт!

Сред веганите, които абсолютно не ядат животински мазнини, рискът от развитие на атеросклероза е много по-висок.

Развенчаване на най-популярния мит за холестерола

Може и да се изненадате, а може и да сте го чували, но човешкия организъм наистина има нужда от холестерол. Холестеролът с висока плътност (HDL) е особено важен за организма, тъй като участва в производството на редица хормони: естроген и тестостерон, необходим е за поддържане на мускулния тонус, имунитета и производството на инсулин, играе важна роля в образуването жлъчни киселини, които участват в храносмилателния процес.

Японска здравословна съдова диета

Традиционната японска кухня е богата на мазнини от рибата и другите морски дарове. Въпреки това високото съдържание на здравословни мазнини влияе положително на нивото на липидите, намалява нивото на триглицеридите, нивото на общия холестерол и повишава нивото на липопротеините с висока плътност.

Японците са наясно, че заради днешния динамичен живот, човешкия организъм не може да разчита само на храненето. Тялото трябва да бъде подпомогнато така, че да се справи с всекидневния стрес и натоварване.

Иновативен начин за понижаване на холестерола – специален пробиотик

Друг японски лайфхак за понижаване на холестерола е допълнителният прием на специални пробиотици. Съвсем наскоро испански учени, съвместно с японската компания Kaneka, разработиха уникална комбинация от щамове пробиотични организми от рода Lactobacillus plantarum. Тези щамове са насочени специално към борбата с излишния холестерол.

Пробиотикът за понижаване на холестерола действа по много начини:

• премахва холестерола от червата

• намалява нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL)

• намалява количеството на липидите и триглицеридите в кръвта (виновниците на атеросклерозата)

• може да понижи нивата на холестерола както самостоятелно, така и в комбинация със статини, което минимизира риска от странични ефекти.

И въпреки това, Япония все още е страната с най-високата консумация на риба на глава от населението

Населението на света консумира около 110 милиона тона риба годишно. Това е приблизително 16,7 килограма на глава от населението. През 60-те години на миналия век тази цифра беше 9 килограма риба за всеки човек на планетата за всяка година. Това се казва в нов доклад на FАО – Организация по прехрана и земеделие, „Състоянието на световния риболов и аквакултури“.

Най-вече морските дарове са обичани от жителите на Япония. Там на човек се падат по 60 килограма риба годишно. В Северна Америка sе изяждат 24 килограма риба и морски дарове, а в Европа – 21 килограма.

Източник: www.nippon.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: