Press "Enter" to skip to content

Будистите могат да излизат от матрицата

Будистите предлагат решение как да се избавим от илюзията, за да прекратим страданието

 

будист

Каква е същността на метода за борба със собственото съзнание? Будизмът предлага просто да се откажем от мисленето, да го отхвърлим като ненужен товар и да извършваме само интуитивни постъпки. Но е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Затова съществуват различни методики как да постигнем чисто съзнание и основата на всички е практиката на медитацията. В Индия тя се нарича „дхяна“, в Китай – „чан“, в Корея – „сон“, в Япония -„дзен„. Много трудно е да се спре мисловният процес, но той може да се забави, а резултатът се постига с дълги години практика.

За да има резултат обаче, трябва да се прекъснат всички връзки със заобикалящия свят, човек да стане монах и напълно да се посвети на медитацията. Всъщност това също е сън във физиологичен разтвор, само че в първия случай човекът все пак живее пълноценен, макар и измислен живот – с успехи, неудачи, разочарования и удоволствия. А във втория съзнателно се лишава от радостите на живота. Да, страдания няма, но няма и щастие. А тогава защо въобще да се живее?

Въпросът какво е нашият свят – реалност, математическа абстракция или матрица, си остава открит. Но едно е безспорно: животът ни е изпълнен с всевъзможни матрици и примерите са много: религията, преследването на престижни вещи, начинът на живот, основан върху разкош, и т.н. Но каква е разликата в каква марка кола пътувате и какви джинси, носите? Има хора обаче, за които това е изключително важно, защото имат нужда да се открояват на.общия фон. Ако имат къща, то тя трябва да е на Малдивите, автомобилът им да е „Бугати“, а съпругата – супермодел. Всички те са жертва на матрицата и плащат скъпо за живот по стереотипите. А това преследване не може да спре, защото винаги ще се намери някой, който има по-хубава къща, кола и жена.

Да не говорим, че цели народи живеят в матрица. Властимащите просто пускат в ефира набор от кодове, които при многократното си повтаряне трайно засядат в съзнанието на хората. Но с матриците може и трябва да се води борба и примерите са много: антиглобалисткото движение, организациите за опазване на околната среда, за защита на животните и т.н. Всеки трябва да реши сам за себе си: да бъде послушен роб на матрицата или господар на собствения си живот, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: