Press "Enter" to skip to content

Змията – любим символ в източната митология

Неприязънта на човека към змиите е лесно обяснима

 

змия китайНеслучайно изкусителят от Рая приел образа на змия, която уговорила Ева да вкуси забранения плод на дървото на познанието. А както е известно, този факт имал фатални последствия за човечеството.

Змийският храм се намира на остров Пенанг в Малайзия и очевидно е единственият по рода си не само в Азия.

Легендата за храма гласи, че той е построен на това място съвсем не случайно. Още преди появата на свещения дворец там е било обиталището на самотен отшелник. Наричали го Чор Су Конг от рода Тан. Родил се в Китай в периода на династията Сун (960 – 1279 г.), усъвършенствал духовните си навици и още на младини бил посветен в духовен сан.

Съществува легенда, че Чор Су Конг, който бил и лечител, взел под свое покровителство змиите в джунглите и споделял бедната си колиба с много от тях. Когато починал на 65 години, му било дадено почетното име Чор Соо, което означава изключителна историческа фигура, почитана поколения наред.

Именно в негова чест около 1850 година бил построен храмът. Веднага след строителството в сградата му се заселили змии и никога повече не го напуснали. Монасите купуват специално за тях яйца и всеки ден ги хранят. Необясним факт си остава, че в определени дни по китайския календар в обителта се стичат огромно множество змии, запълвайки буквално всяко кътче за радост на вярващите, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: