Press "Enter" to skip to content

Глупавият човек предполага, умния – планира

Няма смисъл постоянно да се оплаквате, че не ви стига времето, по-добре се научете да го планирате

 

плануване на времето

Успелите хора добре знаят, че това умение е задължително за кариерата, а и улеснява живота.

Според специалистите по таим мениджмънт (управление на времето) планирането трябва да се прави винаги писмено. Не запишете ли целта си, тя не съществува. А списъкът е като географска карта, която няма да ви позволи да се отклоните от пътя. Питър Ф. Дракър, специалист по теория на управлението на времето, твърди: „Ако разчитаме само на паметта си, никога няма да разберем за какво изразходваме времето си.“ Списъкът със задачи още през първия ден ще увеличи с 25% продуктивността ви.

Всяка вечер записвайте задачите за следващия ден и ще сте наясно с какво да започнете на сутринта. Всяка нова задача намествайте в списъка според важността й. И задрасквайте изпълненото. Това носи удовлетворение и зарежда с енергия.

Планирайте от голямо към малко, от дългосрочно към краткосрочно и срещу всяка задача отбелязвайте срока й за изпълнение. Сложните разделяйте на подзадачи. От полза ще ви е методът на дървото на решенията – дървото е ключовата задача, а подзадачите, които водят към изпълнението й, са клоните. Продължете разклоняването, докато начинът за изпълнението на ключовата задача ви се изясни напълно.

Преди да се заемете с каквото и да било, си припомнете правилото 10/90.

То гласи, че 10% от времето, изразходвано за планиране на задачата, ще икономиса 90% от времето за нейното разрешаване, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: