Press "Enter" to skip to content

Глупавият човек предполага, умния – планира – продължение

Задачата на тайм мениджмънта е да подреди навреме приоритетите

 

планиране на времето

За целта добра работа върши методът АБВГД. Състои се в това да дадете на всяка задача от списъка съответния приоритет за изпълнение. Задачата, отбелязана с А, е най-важната и с най-сериозни последици в случай на неизпълнение. Главното правило на метода е да не се захващате със задача Б, докато не изпълните задача А, а за задача В, докато не изпълните Б и т.н. С буквата Д отбелязвайте най-несъществените задачи, които не влияят на нищо и могат да отпаднат от списъка. За разпределяне на приоритетите във всяка група задачи използвайте и цифри, които да посочват последователността на изпълнение. Така най-важната задача ще бъде А1.

Времето никога не стига за всичко, но винаги е достатъчно за най-важното, гласи Законът за принудителната ефективност в таим мениджмънта. Затова е важно да се мобилизирате и да се заставите да свършите най-напред онова, което ще донесе най-добър резултат и от което ще имате най-голяма полза. Правете само едно нещо в определен период от време. Ако го зарежете и после започнете да се връщате към него отново и отново, ще намалите своята ефективност 5 пъти.

Всичките си задачи може да разделите на 4 групи: срочни и важни; важни, но не срочни; срочни, но не важни; не срочни и не важни. Тази класификация се нарича метод (принцип) на Айзенхауер и е кръстена на американския президент. Първостепенните задачи са срочни и важни. Опитът да ги отложите ще ви създаде после излишни проблеми, затова трябва да се заловите незабавно с тяхното изпълнение.

Важните, но не срочни може да отложите, но те са в състояние да окажат влияние върху успеха ви в по-далечен план. Имат и свойството да се превръщат в срочни и важни, ако постоянно ги отлагате. За да не случи това, предвидете за тях времеви резерв.

Срочните, но не важни задачи слабо се отразяват на успеха ви. Изпълняването на срочните, но не важни задачи не дава резултат и може да се отрази отрицателно на вашата ефективност, защото отнема голяма част от времето ви. Точно това са задачите, които може да възложите на друг или да намалите количеството им.

Логично е да се предположи, че не срочните и не важни нямат никакво значение и от неизпълнението им не произтичат последствия. Тях смело може да зачеркнете.

Но за да сте ефективни, само таим мениджмънт не стига. Трябва да спазвате и основния принцип на равновесието. Това означава, че в живота ви винаги трябва да има време за близките ви и за почивка. Този принцип гласи: важно е количеството време за дома и качеството на времето за работа, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: