Press "Enter" to skip to content

Гурме – от любов към храната!

Хранете се с удоволствие

Дълбоко грешите, ако смятате, че здравословният живот означава постоянни ограничения и изтощителни тренировки. Според една концепция, която тръгва от Франция, но набира все повече почитатели в цял свят, няма нищо по-полезно от удоволствието. Не е трудно човек да се запали по гурме културата – достатъчно е само да има вкус към истинските неща в живота.

Думата gourmet е от френски произход и означава буквално ценител, познавач на качествената храна и напитки. В по-широк смисъл обаче отпраща към цялостен начин на живот, който се концентрира върху щастието, разнообразието, насладата на миза и радостта от малките неща. Тънкостта е, че почитателите на гурмето целенасочено подбират само най-полезните продукти, приготвени по здравословни рецепти и поднесени на малки порции. Преобладават телешкото месо, рибата, морските дарове, зеленчуците и ядките, миниатюрните леки десерти с мед, нерафинирана кафява захар и плодове. Напълно липсват мазните и запържени храни, а алкохолът се консумира в малки дози, като се набляга на качеството и се отдава предпочитание на специалните реколти вино. Всичко се поднася с особено внимание към детайла и аранжировката, ястията и салатите се гарнират със зехтин, балсамов оцет и екзотични подправки.

Любителите на гурме културата отбелязват, че тенденцията към здравословен, но и изтънчен начин на живот в последно време е получила няколко разклонения – а вие сами може да си изберете кое от тях (а защо не и всичките) да следвате, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: