Press "Enter" to skip to content

Даоистката алхимия помага да променим живота си към по-добро

Ако искаме да подобрим качеството си на живот, да забравим някои остарели модели на мислене, които все още властват в битието и управляват мислите ни, то може даоистката алхимия да ни помогне

дао С определени практики учениците по даоистка алхимия опознават духа и тялото си по-добре. Смята се, че възстановяват циркулацията на енергията в организма. „Даоистката алхимия е инструмент, с който всеки да възстанови хармонията в себе си и да се развие в някаква посока“, казва учителят Христо Сотиров.

Повечето хора или имат по-добра двигателна култура и са на „ти“ с тялото си, но трябва да развиват повече умствената си дейност, или са по-развити интелектуално, но са „оставили“ тялото настрана, тренирайки само ума си. „Човек трябва да се развива и чувствено, и интелектуално, и физически. Даоистката алхимия развива всичко като едно цяло“, разяснява учителят.

През първата фаза на практиката задачата е да се помогне на енергията вътре в тялото да си пробие път към местата, на които е блокирана, а там, където я има в повече – да се успокои. След това се запознаваме с вътрешната алхимия, която е процес на последователно и контролирано изменение на качеството на енергията в организма, промяна на качеството на живот. За да се случи това, на помощ идват различни упражнения -в статика и в движение.

ЗАСИЛВАЙТЕ ПОЗИТИВНОТО, НЕ СЕ БОРЕТЕ С НЕГАТИВНОТО

Благодарение на занятията хората, родени с по-малко енергия, може да я увеличат, а тези с повече – да се научат да не я губят. Друг стремеж на практикуващите е да постигнат съхраняване на енергия в организма си и след това да я преобразуват от по-груба в по-фина. За да не я хабят излишно, е добре да не се претоварват физически, да избягват неконтролируемите емоции и да не се пренапрягат интелектуално.

Когато позитивното е достатъчно силно, по естествен път освобождава човека от това, което не е нужно. Друг съвет, който дава тази философия, е всеки да разбере какво иска, да има посока в живота си, път, по който да се развива и да полага труд. Някои хора участват в живота си несъзнателно и се оставят по течението. Те не виждат проблемите си. Всеки трябва да е искрен в желанието си да се промени и да застане лице в лице с трудностите. Човек не се ражда, за да умре такъв, какъвто е, а за да направи нещо повече от себе си.

В даоистката алхимия се смята, че жената „мисли“ посредством матката си, а мъжът „чувства“ с главата си. Когато матката не е в хармония и не е свързана с всеобщата циркулация на енергия в тялото, това води до непредсказуеми или хаотични проявления в живота на жената. Чрез практиките по даоистка алхимия се смята, че жената може да постигне вътрешна хармония и да регулира тези хаотични процеси, пише „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: