Press "Enter" to skip to content

Две стъпки към щастието

Храмовият комплекс в Чидамбарам е грандиозно, великолепно и много богато съоръжение

Chidambaram_temple_columns За 3000-годишната история на съществуването храмът е натрупал множество ценности. Статуите на местните богове са украсени с перли, рубини и изумруди. Покривът на главния храм е покрит със златни плочки. А фигурата на Шива е изсечена от монолитен къс рядък виолетов рубин!

Попадайки в Чидамбарам, човек се чувства като Маугли, оказал се в изоставена съкровищница на забравени раджи. И все пак е добре да се обръща внимание не само на разкоша, който ви заобикаля, но и да се съсредоточите върху детайлите, още повече че всеки от тях е изпълнен със смисъл. Така например покривът на главната сграда в комплекса – Златния храм – е увенчан от 9 ступи, поддържат го 64 дървени греди, той се състои от 21 600 плочки, които са закрепени със 72 000 пирона.

И какво от това, ще кажете – ненужна и абсолютно излишна за поклонника информация!

Нищо подобно! Деветте ступи са деветте отвора на човешкото тяло. Дървените греди символизират 64 вида изкуства, които трябва да овладее човек, за да стане съвършен (особено това се отнася за жените, защото в замяна те получават власт над мъжете).

Броят на златните плочки – да-да, те са направени от чисто злато – не е нищо друго, освен броя на вдишванията на човека за едно денонощие – от изгреw до изгрев. А броят на пироните се съотнася с идеалния ритъм на човешкото сърце – 72 удара в минута.

Но най-главното съкровище все пак се намира вътре в Златния храм, защото под каменното здание се крие… дървен храм. Възрастта му не се поддава на точно изчисление. Преданията разказват, че той е бил построен на същото място, където Шива е изпълнил своя Космически танц, състоящ се от 108 движения. Всички те – от първото до последното, са изобразени върху каменни барелефи. Смята се, че в тях е заключена информация за законите на битието. И ако някой успее точно да повтори всички тези движения, ще му се разкрият абсолютно всички тайни на мирозданието.

Уви, дори дикшитарите не успяват да повторят космическия танц. Но според разказите на поклонниците дори възпроизвеждането само на две-три стъпки води до проясняване на съзнанието. И разбира се, tова действие обезателно ще ви изпрати божествена милост, която ще идва винаги, когато човекът се занимава с духовна практика, участва в служби, почита паметта на светците и се умива в свещените реки.

Що се отнася до умиването, на север от храмовия комплекс се намира Шива Ганга. Някога това било лотосово езеро в мангрова гора – днес е облицовано с камък и по-скоро прилича на басейн с правоъгълна форма. Но това изобщо не се е отразило на качеството на водите- те са все така лечебни. Затова умиването в басейна е много популярно сред поклонниците. Но можете да минете и без водните процедури – достатъчно е да нахраните малките рибки, живеещи там, и ще се избавите от лошата си карма…

Leave a Reply

%d bloggers like this: