Press "Enter" to skip to content

Дикшитарите – потомици на пришълци

Тази особена каста брамини от векове живее на територията на храма и представляват пазители на тайните знания и на историята

chidambaram1 Цял живот общината на дикшитарите Натараджи (това е друго име на Шива) е съсредоточена около храма.

Това е главната им особеност и в същото време – главно занимание в живота. Те никога не излизат извън пределите на храмовия комплекс, сключват бракове само в своята община, използват особен език и се смятат за пришълци или потомци на древни цивилизации. Те обитават само в Чидамбарам, а външността и обичаите им нямат нищо общо с нито един от народите.

Дикшитарите говорят само на своя език, крайно рядко общуват с хората извън общината, особено с европейци. Но редките щастливци, които са общували с тях, казват, че знанията им предизвикват изумление и възхищение. Най-изумителни обаче са те със своите танци, имитиращи движенията на бога Шива. Когато гледате движенията им, гъвкавостта на ръцете и краката им, наистина ще повярвате, че те са потомци на някаква извънземна цивилизация. Танцът им е част от ритуала на поклонение на Шива.

А ако го няма танца, няма да го има и нашия свят: без всекидневните молитви и танци Шива ще реши, че хората са го забравили, ще се разгневи сериозно и ще започне своя танц на смъртта, на разрушенията, с които ще завършат дните на човечеството. Но тъй като според някои данни дикшитарите са верни на себе си и на традициите вече 3000 години, на тях може да се разчита и да не се опасяваме от скорошен апокалипсис. До края на света е още далече. И нищо няма да ви попречи да се насладите на красотата на Чидамбарам. А там има какво да се види.

Leave a Reply

%d bloggers like this: