Press "Enter" to skip to content

Чидамбарам – градът на цивилизациите

За тези, които не са запознати с тънкостите на индуизма, религията на Шива е най-древната от всички съществуващи днес (има се предвид цивилизованият свят)

Чидамбарам А самият Шива е мъжкото начало на Вселената. Абсолютно божество, надарено с абсолютна власт и способност както да съзидава, така и да разрушава по време на своя танц.

А той танцува винаги, тъй като животът му е танц. И колкото по-бързо размахва многобройните си ръце, толкова по-силна е разрухата. Но ето че буйните танци се сменят с бавни ритми: на лицето на Шива се появява умиротворение и всички свалени от небесата на земята звезди се връщат на местата си – във Вселената отново се възстановяват хармония и покой.

Казват, че своя първи танц, поставил началото на нашата цивилизация, Шива е изиграл именно в Чидамбарам. Нищо чудно, тъй като според легендата, там преминава главният канал на жизнената енергия на нашата планета. Казват, че и последният за земляните танц на разрушението, който ще завърши цикъла на нашето съществуване на планетата, многоръкият бог също ще изпълни в този храм. За щастие на цялото човечество, това няма да се случи, докато съществуват дикшитарите – служители на храма, които провеждат всекидневни обреди.

Leave a Reply

%d bloggers like this: