Press "Enter" to skip to content

Танцуващият Шива – богът на Космическия танц

Хората обикновено възприемат Индия като удивителна, загадъчна, вълшебна страна, пълна с контрасти, светини и чудеса

шива Едни виждат само екзотиката, други – нищетата, трети -красотата на древните традиции, а четвърти преживяват там такива минути на мистични откровения, които променят коренно живота им. Вярно е може би само едно: цяла Индия е едно огромно място на Силата, където всичко – от камъка на пътя до птиците в небето, способства за вътрешно изчистване, изцеление и преобразяване.

Едно от най-интересните места там е единственият в света храм на Танцуващия Шива. Този храм се намира в Южна Индия, в град Чидамбарам. Названието му произхожда от думата чид – „съзнание“, и амбарам – „разширяване на небесата“, а заедно се чете като „безкрайно разширяващо се съзнание“. Именно там се намира храмът на Бога на Космическия танц.

Първото споменаване за него датира от Vв.пр.н.е. Но ако се вярва на митовете, той е бил построен в чест на бог Шива много по-рано.

Легендата гласи, че някога покровителка на тези места била богинята Кали. Там се намирал самопроявеният лингам (божеството Шива), на който се покланяли двама свети мъдреци – Патанджали, чието тяло било наполовина човешко, наполовина змийско, и Вяграпада – с човешко тяло и тигоови лапи.

Самият Шива се появил в гората Тилай, за да танцува на двамата велики светци.

Естествено, на господарката на тези места – Кали, не й харесало, че чужденецът нахлува във владенията й, и тя предизвикала Шива на дуел по танци. Загубилият трябвало да напусне гората. Арбитър в съперничеството на двамата богове станал самият Вишну.

Шива танцувал Ананда Тандава – космически танц, символизиращ петте божествени роли на Шива: създаване, подкрепа, разтваряне, скриване и даряване на благодат. Въпреки това Кали по нищо не му отстъпвала, докато Шива не показал коронната си стъпка – с крак, качен на главата. Кали не си позволила да повтори движението от скромност. Така тя загубила и с обида напуснала мястото. Шива победил, но все пак, за да
не рискуват, се препоръчва всички, които желаят да се поклонят на Шива, първо да поднесат дар на богинята Кали в нейния храм Ти лай Аман, който също се намира в Чидамбарам.

Leave a Reply

%d bloggers like this: