Press "Enter" to skip to content

Ето кои зеленчуци не бива да се ядат сурови!

Морковите и гъбите трябва да са варени или задушени

моркови Морковите и гъбите трябва да се ядат варени или задушени. Иначе полезните им вещества остават „оковани“ в клетъчните вериги, които топлината би разкъсала. Те обаче увират по-трудно от доматите и затова трябва да се добавят в тенджерата ситно нарязани и с малко зехтин. Все пак трябва да се внимава с мазнината, тъй като гъбите я поемат и стават тежки за храносмилане.

Не е вярно, че трябва да пиете сок от моркови или да ги хрупате пресни до прежълтяване заради каротина и ликопена, които съдържат. Тези вещества са 100 пъти по-силни антиоксиданти от витамин Е например (съдържащ се в червения грейпфрут и динята). Когато са сварени в супа или сос за яхния, те разгръщат своята мощ напълно.

Не бива обаче да се готвят прекалено дълго, за да не загубят витамините и минералите в тях. Това е старо правило, което остава в сила.

Аспержите затоплени

Аспержите по принцип не са вкусни сурови. Но ако са затоплени, повишават съдържанието си на поли-феноли. Това са вещества с антираков ефект, които се съдържат още в зеления чай, черния шоколад и червеното вино.

По принцип полезните вещества в плодовете и зеленчуците се усвояват от човека по-трудно и в по-малки количества от веществата в храните от животински произход. Така е заради фибрите в растенията, които не позволяват отделянето на минералите и фактически стопират приема им. Но топлинната обработка разгражда фибрите и така минералите се освобождават за по-лесно усвояване.

Leave a Reply

%d bloggers like this: