Press "Enter" to skip to content

Заради макробиотичната диета в Япония рядко боледуват от рак

Тази диета е по-ефикасна за профилактика, а не за лечение на рака особено ако е напреднал

makrobiotik-dieta За да се изгради силен имунен отговор срещу него, се изисква голямо количество белтъчини и калории, а тази диета не ги осигурява. Тя би навредила, вместо да помогне, на болния от рак, защото той ще загуби още телесна маса.

Преди да се доверят на макробиотична диета или на друг такъв режим, болните трябва да се допитат до диетолог и да изчислят своята маса на тялото без мазнини и своите телесни мазнини. Тези изчисления са нужни, за да се следи да не намалее мускулната маса. Това би довело до кахексия. А тя е смъртоносно усложнение при рака и лечението му.

При някои заболявания храненето става само с медицински способи. Ако има нарушена проводимост на храносмилателния тракт, тежки странични ефекти от онкотерапията при усвояването на храната или ако на човек не му се яде от анорексия, тежка депресия или нервно разстройство, храненето става по тръбичка. Така е и при болки в дъвченето или преглъщането, както и след операция за изрязване на част от тракта. Много болни от рак развиват и кахексия -недохранване, при което се губи мускулна маса. Изчислено е, че 40% от болните от рак умират не от самия рак, а от кахексията. От крайните й степени на изтощение предпазват есенциалните мастни киселини. Те могат да доведат и до обрат на това състояние.

Животът на тези пациенти зависи от ентералното и парентералното хранене. При първото течните хранителни вещества се въвеждат в стомаха или в началото на тънкото черво със сонда. При второто хранителният разтвор се въвежда венозно.

Leave a Reply

%d bloggers like this: