Press "Enter" to skip to content

Защо виетнамската кухня е по-здравословна от китайската?

Виетнамската кухня не е китайска, както някои хора смятат

виетнамска кухня
Защо виетнамската кухня е по-здравословна от китайската?

Тя е по-здравословна и балансирана. В нея се набляга повече на зеленчуците, на тяхното запарване и варене, и много по-рядко на пърженето. Характерно е също ползването на пресни продукти за всяко готвене. Друга отличителна черта на виетнамското хранене е, че местните обичат разнообразието и затова на всеки обяд и вечеря поднасят много ястия и все в отделни купички. Гребват си малко сварен бял ориз и към всяка хапка добавят по малко от избрано от тях блюдо.

Виетнамците се гордеят със своята супа Pho. Оригиналната е телешка. Приготвя се от бистър телешки бульон (кокал от джолан, къкрил часове преди поднасянето), оризови спагети (дебели като талиателе), пресен кориандър, зелен лук, листа джоджен и телешко. Със супата отделно в чинийка се поднасят люти чушки, соеви кълнове, допълнителни зелении, сос чили, рибен сос, а ако специално си поръчате – мекици, но във формата на пръчици.

Една от любимите салати на местните е с пилешко. Рендосва се китайско зеле, добавят се моркови на тънки пръчки, прясна мента и босилек, шепа соеви кълнове и. парчета печено пиле. Дресингът се прави, като се смесват накълцани пресни червени чили чушки, азиатски шалотлук или червен лук с 2 с.л. оризов оцет и лъжичка захар. След това се налива 1 ч.ч. сок от лайм и 1 ч.ч. рибен сос. Бърка се, докато захарта се разтвори. С този дресинг се овкусява салатата и се разбърква.

Leave a Reply

%d bloggers like this: