Press "Enter" to skip to content

Имаме или нямаме право на глас в собствения си живот?

Ние живеем в противоречив свят – от една страна, казва ни се, че всичко е заложено в съдбата ни, че бъдещето ни е предварително установено, че може да бъде прочетено по линиите на реката, по звездите или дори по зениците ни

живот след смърттаОт друга страна, казва ни се, че можем сами да избираме живота си, че със собствените мисли създаваме своята реалност и че всичко зависи само и единствено от нас. Каква е истината?

Каквито и теории да цитираме, ще срещнем противоположни мнения. Вместо да се лутаме в този лабиринт от противоречия, решихме да ви представим една интересна теория, която също е на границата на предписаното бъдеще, но не съвсем.

Става дума за ву вей – принцип в даоизма, който включва познанието кога да се действа и кога не. Wu може да се преведе като няма, a wei като правя. Буквално значението на ву вей е „без действие“ и често се изразява с парадоксалната фраза wei wu wei: „действай чрез бездействие“.

Звучи ви нелогично? Всъщност не е. Това е идеалното поведение в този двойствен свят, в който от нас се иска хем да действаме, хем да се оставяме на съдбата. Ву вей може да се обясни с метафората – невинаги да плуваме непрекъснато срещу течението на реката, само и само да стигнем до определена точка на брега и да се изтощим, а понякога да се оставяме на течението, което пак ще ни отведе до брега – може би не на мястото, което сме избрали, но може би на по-хубаво място, пише списание „За жената“

Leave a Reply

%d bloggers like this: