Press "Enter" to skip to content

Има ли обяснение любовта от пръв поглед?

Съществуват няколко версии, обясняващи този феномен

Първата е психологическа. Специалистите смятат, че причината за възникване на любов от пръв поглед се крие в особеното емоционално състояние. Известният руски психолог Николай Козлов нарича това състояние предвлюбеност или готовност да обичаш и да бъдеш обичан. Например върви млада жена по улицата – навън е пролет, настроението й е романтично, а насреща й е Той. Очите им се срещат и… пламва чувство. Макар че психолозите предполагат, че това всъщност не е любов, а само илюзии и мечти.

Втората версия е физиологическа. Известно е, че телата ни излъчват особени вещества – феромони. Именно техният аромат влияе на изработването на хормона амфетамин, който е способен да предизвика истинска любовна страст в организма ни. Излиза, че нашето подсъзнание с помощта на обонятелната функция открива сред множеството други най-подходящия за нас по биохимически параметри обект – така да се каже втората ни половинка.

И накрая, най-разпространената и предизвикваща особен интерес е мистичната версия. Според нея срещата на две любящи се сърца е предопределена свише още преди раждането. Неслучайно съществува изразът, че браковете се сключват на небесата.

Една легенда гласи, че малко преди раждането на всеки човек ангелите се събират и му посочват с кого му е съдено да се срещне в бъдеще. И подчинявайки се на този смътен спомен, хората се разпознават един друг, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: