Press "Enter" to skip to content

Индийска мъдрост: Щастието е в малките неща!

Индийските йоги твърдят, че когато изпадат в медитация, достигат най-висшето блаженство и се чувстват най-щастливи

мъдрост Много древноиндийски държави са били разорени или погълнати от джунглите, същото се случило с атлантите – страната им е погълната от океана, и всичко това се случва заради отказа да бъдат вътрешно щастливи.

Парадоксът, когато човек има много материални блага и при това постоянно се усеща крайно нещастен, винаги е занимавал умовете на изследователите. В същото време хората, които имат само най-необходимото и не-нуждаещи се от нищо друго, просто „летят в облаците“ и получават максимална порция позитив. Древногръцкият Диоген живял в бъчва и до днес името му остава нарицателно като еталон за щастлив човек, който има всичко, което му е необходимо. Източният поет и учен Омар Хаям в своите „Рубаи“ постоянно подчертава, че щастието е мигновено и трябва да го търсим някъде по средата между материалното и моралното удовлетворение, като отдаваме предпочитание на последното.

В съвременния свят пример за щастливи хора, които знаят тайната на достъпа до енергията на щастието, са тибетските монаси. Това общество и до днес е затворено и живее според устав, приет преди векове. Монасите не разполагат с никакво имущество, живеят в спартански условия и през цялото време се посвещават на бойни изкуства и медитация. Способността да откриват източника на вътрешното щастие им позволява да живеят дълго без храна и вода, като при това не вода, като при това не губят физическата си сила. Тибетците практически не боледуват и независимо от студените зими се справят без топли дрехи. А ако все пак ги налегне някоя болест, практикуват самолечение. Излиза, че по отношение на щастието действа законът за съхраняване на енергията, тъй като всъщност самото щастие присъства навсякъде, но в различни форми, като непрекъснато преминава от една в друга.

Прага на абсолютното щастие всеки определя сам за себе си и в зависимост от потребностите. Но не бива да се забравя, че в преследване на щастието човек лесно може да сгреши. Примерите на древни, а и на съвременни мислители постоянно ни напомнят за това. Множество съвети по този повод могат да се открият в Библията и подобни на нея книги. Посочената там рецепта за щастие е достатъчно проста -да се извършват добри постъпки и да се помага на непознати хора. Според психолози доброволците, участващи в различни благотворителни програми, смятат себе си за едни от най-щастливите хора на земята…

Leave a Reply

%d bloggers like this: