Press "Enter" to skip to content

Как готвят в Индия?

В Индия е толкова горещо, че времето предразполага към хапване на люто и пикантно за събуждане на апетита

аюрведа храна

А и помага за по-доброто храносмилане. Затова индийците си правят вкусен микс от кисело, солено и люто във вид на туршия.

„Разядката, без която не сядат на масата, се казва ачар или пиканс, както още е известна“, обяснява хореографът и преподавател по индийски танци Капка Кумар. В пиканса има нарязано зелено манго, люти чушки, моркови, лайм, арганови плодове. Те са заляти с малко синапено олио, което е антиоксидант и пречиства организма. А в подправките задължително има куркума, която също е антиоксидант. Индийците слагат подправките накрая, така пазят лечебните им свойства. Пробвайте и вие, дори да не готвите индийска рецепта.

В Индия плодовете и зеленчуците са различни от нашите. Раджиндер Кумар, който е професионален готвач и съпруг на Капка, казва че морковите им са почти червени, а по-вкусни от бананите им на друго място нямало. Те се топели в устата, защото вкусът им бил между ягода и банан.

„Индиецът ще остане гладен, ако пред него няма сервирани дал (леща) и чавал (ориз)“, усмихва се Капка.

И тези храни често са част от тали – поднос, в който има няколко купички с различни видове ястия. Освен ориз и чапати (хлебче) в купичките има готвено с месо/ нахут.

Leave a Reply

%d bloggers like this: