Press "Enter" to skip to content

Как да дишаме правилно според индийската методика?

Главното е да изберете правилно мястото и времето

дишане

Познавачи съветват заниманията да се провеждат или сутрин, или вечер, а мястото да е спокойно и уединено, така че в продължение на около половин час никой да не ви разсейва.

Съществуват две основни методики на упражненията.

Първата е лягане по гръб и максимално отпускане. Поставете дясната ръка ниско на корема, а лявата – на гърдите. Дишайте така, че дясната ръка да остава неподвижна, а лявата да се повдига при вдишване – това е привичното ни дишане. След това издувайте корема при вдишване – ще усетите как дясната ръка се повдига, а след това се спуска при издишване. При това е важно лявата ръка, лежаща на гърдите, да остава неподвижна -това е диафрагменото дишане.

Втората методика се нарича „дишането на кучето“.

Седнете удобно и започнете да дишате с диафрагмата, като контролирате вдишването и издишването с ръце, лежащи на корема. Добре е очите да са затворени – това ще ви позволи напълно да се съсредоточите върху дишането. След това застанете на четири крака, отпуснете напълно корема и започнете да дишате.

На следващия етап легнете по гръб, а върху корема си сложете дебела книга, но не прекалено тежка. Тя ще ви позволи визуално да наблюдавате правилното диафрагмено дишане, без да използвате ръцете си, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: