Press "Enter" to skip to content

Как трябва да се храним за здраво сърце?

Консумирайте повече полезни за сърцето храни

 

сърце храна

Най-добре е в менюто да наблегнете на плодовете и зеленчуците. Необходими са от 5 до 8 порции на ден, когато трябва да редуцирате лошия холестерол. Причините са две: първо, плодовете и зеленчуците зареждат с полезните антиоксиданти. Съдържат малко количество мазнини, което ги прави идеалния продукт за редуциране на теглото и намаляване на артериалното налягане. Богатите на растителни мазнини продукти също действат срещу LDL холестерол (лошия).

Наблегнете на морските дарове

Подходящият хранителен режим за здраво сърце включва два пъти седмично рибено меню. Рибата е бедна на наситени мазнини и богата на здравословните Омега-3 не-наситени мастни киселини. Те понижават триглицеридите, опасни масти, които циркулират в кръвта. Намаляват и образуването на плаки в артериите. За тази цел консумирайте по-мазни риби като сьомга, тон, пъстърва, както и сардини. И не забравяйте – рибата е полезна, но по-добре на пара или печена, а не и пържена!

Започнете деня с пълнозърнести храни

Купичка овесени ядки или други цели зърна с обезмаслено или нискомаслено мляко ще ви зареди от сутринта. Фибрите и въглехидратите на зърната се усвояват бавно от организма, което поддържа отделянето на енергията продължително време, така ще разполагате със сили до обяд. Освен това целите зърна спомагат за намаляването на лошия холестерол, което е важен стратегически ход, ако имате желание да отслабнете. Най-подходящите храни са: овесени ядки, царевица, кафяв и див ориз, жито, ечемик, пълнозърнести продукти.

Не пренебрегвайте ядките

Най-добре е да замените консумацията на снакс и чипс с ядки, които са полезен и вкусен вариант. Ядките съдържат ненаситени мастни киселини. Те понижават лошия холестерол и подобряват HDL (добрия). Множество изследвания показват, че хапването на 30 r ядки на ден значително понижава риска от сърдечни заболявания. Действително това изкушение е високо калорично, но изяждането на шепа ядки на ден няма да добави нежелано от нас тегло.

Изискване обаче е ядките да не са залети с шоколад, да не са захаросани и да се има предвид калорийното им съдържание в общия порцион за деня.

Leave a Reply

%d bloggers like this: