Press "Enter" to skip to content

В Япония вярват, че стресът невинаги е нещо лошо

Винаги свързваме повишеното напрежение с отрицателни последици за здравето

 

lifestyle

Но стресът може да бъде и позитивен. Просто не забелязваме позитивния стрес, защото той се изживява като нещо приятно и не го свързваме с проблем. Позитивен или негативен, стресът винаги е сигнал, че трябва да се приспособим към една ситуация, която се променя. В този смисъл той има мобилизиращ ефект. Щетите се появяват, когато напрежението започне да ни парализира, да ни пречи да реагираме адекватно на реалното положение, да се натрупва или да се превърне в постоянно състояние.

Излишно е да се опитваме да отстраним стреса – той представлява нормален отговор на живота. По-важното е да го „опитомим“, тоест да не го оставяме да диктува поведението ни.

Първата стъпка към справяне със стреса е да го анализираме. Няма нищо по-лошо от това човек да е стресиран, уплашен и объркан и да не може да излезе от това състояние, защото не разпознава правилно източника на напрежението.

Например, ако всяка сутрин пристигате със закъснение на работа, много е вероятно това да ви настройва от сутринта на стресова вълна, без да си давате сметка за това. Започнете да ставате един час по-рано и напрежението ще изчезне.

Има дразнещи обстоятелства, които не зависят от нас -шум, автомобилно задръстване и др. Не можем да променим нещата, но можем да се пригодим към тях. Докато чакате в колата да се отпуши движението, напишете списък на нещата, които имате да правите през седмицата. Ако съседите ви са много шумни, направете няколко релаксиращи вдишвания и издишвания – след това ще продължите да търпите шума, но поне ще сте успокоили вашата изнервеност.

Нови мисли

Мислите, както и чувствата, се контролират трудно. Но има нещо, на което можем из се научим – да „виждаме“ как идват тревожните внушения и да ги оставим да си отидат. Така духът остава свободен за други занимания. Съществуват техники на медитация, които не са сложни, както може да изглежда на пръв поглед. Най-трудното всъщност е да се решим да ги практикуваме. Чрез тях освобождаването от негативните мисли може да се превърне в изключително полезен навик.

Leave a Reply

%d bloggers like this: