Press "Enter" to skip to content

Лечение на главоболие с ароматни масла

Ароматерапията се практикува от древността

аромат главоболие Етеричните масла са истинска вълшебна пръчица: те са способни да повдигнат настроението, да увеличат работоспособността, да снемат умората и да избавят от главоболие, простуда, безсъние.

В чист (концентриран) вид етеричните масла се използват само в шишенца, които могат да се носят на врата, или за нанасяне върху носна кърпичка. В останалите случаи аромамаслото се смесва или с базово масло – олио, зехтин, масажно, в съотношение 1:10, или е друг емулгатор (мед, мляко, глина, вода и др.).

При използване на аромалампа дозата зависи от площта на стаята: на всеки 5 м2 се предвиждат по 2 – 4 капки масло. Максималната продължителност на сеанса е 40 минути.

При вземане на вана маслата първо се смесват с мляко или мед и след. това се разтварят във вода. Първите два сеанса не трябва да превишават 5 минути; след тoва времето се увеличава 20 мин.

Лечение на главоболие

Главоболие при преумора или заради смяна на сезоните: в 100 мл хладка вода добавете 3 к. лавандулово масло, 2 от лайка и 1 от лимон. Натопете памучна кърпа и я сложете на челото, слепоочията, тила. Продължителност – 20 – 25 мин или до пълно изчезване на неприятните усещания.

Мигрена

Смесете масло от конски кестен, лавандула и маточина по 3 капки, с половин чаша мляко и разтворете във ваната.

Лечение и профилактика на простуда

Аромамедальон: капнете в него 1 -2 к. евкалиптово масло, носете го на врата и вдишвайте аромата в течение на 1 час. Сеансът може да се провежда 2-3 пъти дневно.

Горещи инхалации: в 1 л гореща вода разтворете 5 – 7 к. масло от анасон или мирта, наклонете се над инхалатора, покрийте главата с кърпа и вдишвайте парите в течение на 7 – 10 мин.

Гаргара: в половин чаша топла вода разтворете 2 к. аромамасло от лимон, лавандула, чаено дърво или мащерка. Изплакнете гърлото (не гълтайте!).

Носна кърпичка: за избавяне от хрема и за повишаване на съпротивителните сили на организма нанесете върху кърпичка 2 к. аромамасло от евкалипт и 1 к. от мира и вдишвайте 5 минути. Сеансите се повтарят на всеки 2 – 3 часа, при необходимост се добавя масло в същото съотношение.

Leave a Reply

%d bloggers like this: