Press "Enter" to skip to content

Мързелът е полезен дори и според мързеливите японци

Всеки съвременен човек се оплаква от стрес

Напрежението се трупа покрай безбройните служебни ангажименти, семейните задължения, неуредиците в държавата, постоянната липса на пари и свободно време.

Мързелуването от време на време не е грях. То е жизненоважно за здравето ви, така че му се отдайте пълноценно. Mозъкът и тялото напълно релаксират чак след двуседмичен отпуск. Aко нямате възможност да отсъствате толкова дълго от работа, на всеки 3 месеца да си взимате по 5-7 дни отпуска, за да се зареждате с положителна енергия.

1. Изключете „щепсела“. Какъв е смисълът от ваканцията, ако продължавате всеки ден да готвите, чистите и перете. Ако не заминавате никъде, не използвайте всичкото време за срещи с роднини и приятели, които отдавна не сте виждали. И това също натоварва. В никакъв, ама в никакъв случай не си носете „домашно“, за да наваксате със забавените служебни ангажименти. С чиста съвест загърбете всичко това. През ваканцията спете до късно, погрижете се за външността си, отдайте се на хобито и близките си. Направете го без угризения. Ще видите, че след като си починете, ще станете много по-внимателни към околните, по-ефективни в службата, а и по-привлекателни, защото усмивката разхубавява.

2. Не отлагайте. Ако през първите дни на ваканцията си казвате „ще си почина, след като направя основно почистване, прегледам всички документи, купя нови дрехи на децата“, има опасност да се окаже, че почивката ви е свършила още преди да е започнала.

3. Не гонете цели. Съседката ви твърди, че си отдъхва най-добре с йога. На колежката ви й е приятно да ходи на масаж. Ваша приятелка е убедена, че няма пълноценна почивка без дълги преходи в планината. И трите са прави, само че всяка за себе си. Ако досега не сте се занимавали със спорт и медитация, не сте ходили на процедури или на екскурзии, кратката ваканция не е подходящият момент да се захващате с ново занимание. Щом го направите, мозъкът ви ще се върне в работен режим. Затова се отдавайте единствено на дейности, които добре познавате и ви доставят удоволствие, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: