Press "Enter" to skip to content

Необяснимият феномен на околосмъртните преживявания

Непонятни за човешкото съзнание неща се случват и днес и независимо от развитието на науката, все още е неподвластна за специалистите загадката на тези тайни

тунел на смъртта

Разбира се, в някои случаи става дума за мистификации, но с голяма доза увереност може да се твърди, че Вселената има все още множество загадки, над които скептиците от учения свят продължават да си блъскат главата и не могат да стигнат до единен извод.

Същността му е в това, което изпитва човек в момента на клинична смърт и околосмъртни преживявания. Науката прави опити да обясни загадъчният феномен на гласовете от онзи свят и дългите тъмни тунели, водещи наникъде. Ако разгадаем това явление, ще можем да отговорим на най-големия въпрос-има ли въпрос след смъртта и какво ни очаква ТАМ. Мнозина от преживелите клинична смърт твърдят, че светът, неподвластен на нашето съзнание, все пак съществува.

Околосмъртните преживявания включват в себе си няколко аспекта: психологически, физиологически и трансцендентален (излизащ извън пределите). Независимо че хората различно описват случващото се с тях в момента на клинична смърт, повечето преживявания са сходни за всички:

– първото, което чуват хората, влизащи в погранично състояние, е много неприятен шум;
– осъзнаване на това, че си умрял;
– следващият етап е усещане на спокойствие и умиротворение;
– напускане на собственото тяло, реене над него и над околните;
– усещане за издигане нагоре през тесен проход или по тунел към светлина;
– среща с ангел, наставник или роднини;
– среща с Бога (същество от светлина);
– множествени спомени от минали животи;
– достигане до ефимерна граница или граници; .
– разбиране и нежелание да се напусне даденото място и да се върнеш в тялото си;
– усещане за топлина, дори и без дрехи.

Хората, които са се сблъсквали някога или са изучавали необяснимите феномени и паранормални явления, са склонни да обяснят околосмъртните преживявания със съществуване на живот след смъртта. Но учените често дефинират това явление като халюцинации, предизвикани от определени химически процеси, настъпващи в мозъка при хипоксия, или просто като измислица, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: