Press "Enter" to skip to content

Йога за тийнейджъри

Йогите знаят, че дейността на мозъка може да бъде стимулирана чрез подходящи дихателни упражнения

yoga-clasove

Ако пуберът ги прави редовно, мисълта му ще стане по-бърза, пъргава и ефективна, писането на домашните ще му отнема по-малко време и нерви, а успехът му ще се повиши, без да полага кой знае какви усилия. За целта е добре всеки ден да прави 3 упражнения.

Стимулиране на едното мозъчно полукълбо. На всеки час дишането автоматично се превключва от едната ноздра към другата. Това позволява на мозъчното полукълбо, което й съответства, да се снабди с по-голямо количество кислород от другото, което си почива. Тийнейджърът може сам да управлява този процес, като най-напред реши кое полукълбо иска да активира. Лявото, което отговаря за разума, се управлява от дясната ноздра. Дясното, което се свързва с чувствата, се контролира от лявата. Ако например трябва да подготви домашно по рисуване, е препоръчително да си запуши дясната ноздра, за да диша през лявата. Има ли да учи по математика, да направи обратното.

Редуване на ноздрите. Щом се почувства уморен, нека да запуши едната си ноздра и да вдиша през другата. След това да запуши онази, през която е вдишал, и да издиша през противоположната. Упражнението за освежаване се повтаря 7 пъти. Трябва да диша спокойно, защото ако го прави твърде дълбоко, има опасност да му се завие свят.

Задържане на дъха. Нека тийнейджърът да вдишва в продължение на 8 секунди, после да задържи въздуха пак за 8 секунди, да издиша за същото време, да задържи дробовете си празни пак за толкова секунди. Упражнението възстановява емоционалното равновесие, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: