Press "Enter" to skip to content

Някога тамянът е бил по-скъп от здравето

Древните хора смятат, че има големи здрави ползи от тамяна

Има определени ритуали, в които тази ароматна смола участва. Въпреки че научните факти за ползите от тамяна все още не са много окончателни, древните хора са го ползвали не само за религиозни ритуали. И все пак, не са малко религиозните последователи, които използват тамяна главно, за да лекуват душата. Ние можем да намерим потвърждение на този факт поне в няколко религии по света.

Основно тамяна се гори. Този факт провокира учените да изследват и да открият скритите ползи от това явление. Те се опитват да намерят отговор на въпроса за тайната на тамян. Когато древните хора смятат, че има полза от тамяна, защото имат известен опит, ученият иска да даде логичен и научен отговор на тези ползи от нея, особено що се касае за здравите ползи.

Има един вид тамян, използван главно в Тибет. Монасите го прилагат главно като фон за медитация, но тибетският тамян намира приложение и в производството на парфюм и ароматерапията. В християнството, той е бил признат като подарък при раждането на Исус, който е даден от тримата мъдреци. Така че, християните вярват, че тамянът е по-ценна от златото. Междувременно, в ислямската вяра се използва, за да помажат новороденото чрез смесването му с масло. Тамянът се превръща в знак, с който детето ще влезе в нова фаза на духовния живот. Египтяните също са използвали тамян в техните религиозни ритуали. За медицинска цел, те го използват като средство за преодоляване на отравяне с някои отровни билки. Авицена твърди, че тамянът е полезен за тялото, но подходящ за лечение на състояния като повръщане, тумори, треска и дизентерия.

Leave a Reply

%d bloggers like this: