Press "Enter" to skip to content

Освен чрез стомаха човек се храни и с дробове

Чрез тях се сдобива с енергия, която е по-възвишена храна от физическата. Въздухът освен с кислород и други газове е наситен със светлина и прана, които поемаме. Те са нужни за кръвта. Праната (жизнената сила) прониква в дробовете и помага за озонирането им дори там, където въздухът по-трудно прониква.
дишане

Въздухът носи електричество и магнетизъм. Тази енергия минава през носа и обновява нервната система. Чрез дишането може да заставите мозъка си да мисли правилно, а стомахът да работи добре. Неправилното дишане е причина за много болести – най-вече сърдечносъдови. Опасно е да дишате бързо и повърхностно.

Като дишате, представяйте си как поемате прана с всичките си клетки. Колкото по-дълго задържате въздуха в дробовете, толкова повече енергия приемате от него.

И концентрацията на мисълта зависи от дишането. Колкото по-дълбоко диша човек, толкова по-лесно се съсредоточава.

Индийците имат упражнения за дишане, които са неприложими за европейците и често са с обратен ефект. Йогите работят върху дълбокото и пълно дишане. При него се трупа енергия, която европейците не знаят как да употребят.

Една прана се усвоява през лявата ноздра, друга -през дясната. През лявата се приема магнетизъм, който има връзка със слънчевия сплит и се нарича слънчево течение. През дясната се приема животворно електричество, което има връзка с мозъка и се нарича лунно течение. За да развиваме ума, вдишваме през дясната и изпускаме през лявата. Ако ще развиваме сърцето -обратно. Като редуваме, балансираме двете течения.

Нормално се правят 10-15 вдишвания/издишвания в минута. С упражнения опитайте да стигнете 1 за мин. Постигнете ли го, ще лекувате много болести. Няма болест, която не се лекува с дишане.

Първо задръжте въздуха 30 сек и постепенно увеличавайте времето. Издишвайте възможно най-бавно. Ако ви е трудно, започнете от 10-15 сек.

Ако сте нервни, запушете с десния палец дясната ноздра и вдишайте през лявата, като броите до 7. Задръжте до 10 и изпуснете през дясната, като бавно броите до 9. Ако редовно го правите, регулирате нервната възбуда и усилвате паметта. Сутрин и преди обяд ще вдишвате през лявата ноздра и ще издишвате през дясната, а вечер – обратно. Правете го 3 пъти (сутрин, обед, вечер) с по 7 вдишвания и издишвания.

Leave a Reply

%d bloggers like this: