Press "Enter" to skip to content

Пещерата на слоновете все още остава загадка

Пещерата на слоновете, намираща се на остров Бали, се смята за най-важния археологически паметник и една от главните исторически забележителности на Индонезия

пещерата на слоновете За първи път това уникално място е открито от холандски археолози през 20-те години на XX в.

Според специалистите Пещерата на слоновете датира около X – XI столетие и независимо от солидната си възраст е добре запазена. Обвита е в ореол от тайнственост, защото и досега няма единно мнение относно названието и предназначението й.

Удивителното е, че на Бали по времето на създаването на пещерата изобщо не е имало слонове – те са се появили по тези места едва през XIX век. Затова едни специалисти твърдят, че названието на пещерата произхожда от статуята на божество с глава на слон, чиято скулптура е поставена в пещерата. Други историци свързват името й с Реката на слоновете, за която се споменава в древни летописи. На бреговете й имало древно светилище.

Никой не се съмнява, че Пещерата на слоновете е играела роля на светилище, това място е посещавано от много поклонници, за което свидетелстват намерените култови предмети. Но странното е, че са открити следи от култа както на будисти, така и на индуси, затова учените предполагат, че обреди са извършвали представители и на двете религии.

Външната част на Пещерата на слоновете е украсена от необичайни орнаменти, които са изсечени в скалата, изобразяващи слонове и други животни. Входът не е голям, височината му е само два метра, а ширината – един. Пещерата се охранява от изображение на бога на земята Бхома с широко отворена уста. Според поверието божеството отнема на входа лошите помисли на посетителите.

Leave a Reply

%d bloggers like this: