Press "Enter" to skip to content

Похвалите са по-силни от критиките

С раждането на твоето дете съдбата ти подарява още един живот

Всеки ден майките и татковците съпреживяват чудо – на прохождането, проговарянето, самостоятелното хранене… Заедно с грижата и нежността, която дават, получават огромна обич. С порастването обаче общуването става по-сложно и възрастните често изпитват потребност от уроци по родителство. Психолозите дават основни препоръки за възпитанието в ранна възраст:

– Не ограничавайте детето, като му налагате прекалено много забрани. Дайте му възможност да опознава обкръжаващата го среда с неизчерпаемото си любопитство. Преди това обезопасете дома – кухненските прибори и лекарствата трябва да са недостъпни, сложете предпазители на контактите.

– Не правете забележки. Детето расте уверено и спокойно, когато чувства родителската обич за всяко нещо. Преценете кое в действителност е важно на този етап от развитието на детето.

– Дори когато се карате на малкия човек, показвайте му своята добронамереност. Критикувайте постъпките, а не личността му. Не го обиждайте, не му се подигравайте – това може да нанесе тежка душевна травма. Поощрявайте и насърчавайте – само така детето ще изгради добро самочувствие и усещането, че е обичано, значимо и ценно. Не забравяйте, че похвалите са по-силни от критиката, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: