Press "Enter" to skip to content

През зимата пренастройте вътрешния си часовник

Освен със стреса, съвременният човек се бори с още един куп вредители

Това са: замърсена околна среда, лоша екология, съмнителна храна с всякакви консерванти, оцветители и подобрители на вкуса, агресивен натиск на информационната среда. Към това се прибавя и пренастройването от лятно на зимно време и обратно, което нарушава естествения биологически ритъм…

В хармония с природата

Всички са чували за „вътрешния часовник„, по който живее нашият организъм. Той определя режима на сън и бодърстване, на отдих и активност; от него зависи и скоростта на стареене. И така, що за механизъм е това и на какъв принцип работи той?

Ако живеем в съответствие с природния ритъм – навреме си лягаме и навреме се събуждаме, навреме се храним, работим, спортуваме и си почиваме, можем да се избавим от много хронични заболявания, да подобрим самочувствието и да удължим живота си. А главното е – във всяка възраст ще се чувстваме бодри и изпълнени със сили.

Животът на човека в цикъла на природните промени е не просто смяната на облеклото в съответствие с времето, а сериозни изменения в работата на всички вътрешни органи, тъкани и клетки. Това се случва, защото външните условия толкова силно се променят, че човек не би могъл да оцелее в дивата природа. Затова организмът е бил принуден да се приспособява, да се настройва.

Както е известно, Нова година настъпва на 1 януари. Но всеки човек има и своя собствена точка на отчитане на времето – това е денят, когато се е появил на бял свят. От момента, когато детето вдиша първата си глътка въздух, организмът му включва своя вътрешен биологичен часовник и всеки негов оборот е една година живот. Биологичната година, както и календарната, се състои от 12 месеца, само че те трябва да се отчитат от датата на вашето раждане. Например, родени сте на 10 април, следователно първият месец на персоналната ви година продължава от 10 април до 9 май, а последният – от 10 март до 9 април. Нашият организъм изживява своята биологическа година в определен ритъм, с редуващи се подеми и спадове. Затова работата и отдихът трябва да се планират съобразно тях. Рискувате, ако превъзмогвайки себе си, тръгнете срещу биоритмите си и работите интензивно в периоди на спадове. Тогава в резултат на нарушаване на жизнената програма можете да изпаднете в депресия или дори да се разболеете: според многобройни наблюдения от „синдрома на хроничната умора“ страдат по-често хората, които се стремят да извършват трудови подвизи в неблагоприятно време.

Leave a Reply

%d bloggers like this: