Press "Enter" to skip to content

През зимата пренастройте вътрешния си часовник – продължение

В индивидуалната биологична година съществуват лоши и добри месеци

Лошите са само два, затова лесно се помнят.

И така, за лош се смята вторият биологически месец. Това е времето, когато метаболизмът се забавя, организмът се настройва за възстановяване на енергетичните ресурси и зле понася тежките физически натоварвания. В този период излишната течност и шлаките не се извеждат нормално от организма, затова е възможно влошаване на самочувствието и обостряне на хроничните заболявания. Именно в този период организмът интензивно качва килограми, затова е добре в този месец да се ограничавате от висиококалорийна храна. А тъй като всичко се усвоява лесно, започнете да приемате витамини. Много е полезно по това време да се проведе санаторно-курортно лечение. Ако имате възможност, усилете физическата активност -най-добре е ходенето не по-малко от 40 минути всяка вечер.
Другият лош месец е дванадесетият. Това е период на натрупване на психически сили – същите, които се наричат жизнен стимул или воля за живот, жизнелюбие. Месецът е особено важен за представителите на творческите професии. А ако в това време сами си намирате работа – „изсмуквате си я от пръстите“, отчаяно търсите в себе си вдъхновение, нервният срив ви е сигурен. Затова трябва да сведете до минимум всяко общуване, дори с близки хора.

Полезно е да останете насаме, да поразмишлявате, да почетете нещо ново. Психиката ви се нуждае от „инвентаризация“, направете си изводите за изминалата година и се настройте за следващата. Ако не го правите, рано или късно може да ви се наложи да се обърнете за помощ към професионален психоаналитик, което не е никак евтино и отнема доста време.

За добри се смятат 1, 5, 6, 10 и 11 биологичен месец. Когато въображаемата стрелка на биологичния ви часовник преминава през тези благоприятни периоди, самочувствието, работоспособността и жизненият тонус рязко се повишават, така че можете „планини да повдигнете“, да се справите със задачи, които по-рано са ви изглеждали непосилни. При това всеки добър месец е по-благоприятен за определени цели.
През 1-вия биологически месец организмът се обновява, защитните сили работят на пълни обороти. Но положителният ефект не може да се задържи, ако прекалено бурно празнувате рождения си ден. Пропускайки по този начин пика на своя тонус, ще ви е много по-трудно да се справите с лошия втори месец. Така че препоръката е: отбелязвайте рождения си ден без излишества.

5-ият биологически месец носи осезаема полза, ако това време съвпада с отпуската ви.

6-ият месец е време на висока работоспособност. Дори тежките, рутинни дела са ви по силите. Планирайте за този период най-голямото натоварване в работата.

В 10-ия месец се активизират хазартът и жинелюбието, затова бъдете особено внимателни с алкохола, избягвайте случайните сексуални връзки.

11-ият месец ви разкрива за общуване, това е време да завържете полезни познанства й връзки. Месецът е подходящ и за планиране на бъдещето: формулирайте за себе си цели, задачи и перспективи за следващата година, както и по-големите покупки.

Останалите месеци от биологичната година са неутрални; те обикновено не оказват съществено влияние върху здравето или психическата дейност.

Leave a Reply

%d bloggers like this: