Press "Enter" to skip to content

Според аюрведа: колкото е по-тъмен плода или зеленчука, толкова е по-здравословен

Знаем ли как да избираме тъмни плодове и зеленчуци?

къпини Обикновено при споменаването на тъмни продукти веднага ни идват наум боровинките, а след това и останалите горски плодове. В „черния списък“ обаче има и други продукти като кафяв ориз и бобови растения (черна леща, черен боб). Всяка от тези храни носи ползи за здравето, поради което диетолозите съветват да ги включваме в менюто си редовно в разнообрани комбинации.

Черните боб и леща са отличен източник на протеини и фибри. Техният тъмен цвят говори за по-високото наличие на растителни влакнини наред със съдържанието на антоциани. Дивият ориз има много повече фибри от светлите си аналози, по-бавно се преработва, засища по-добре и не допуска преяждане.
Черният ориз, както и черната леща се отличават с високо съдържание на фолиева киселина, необходима за репродуктивните функции. В 200 г черна леща (сравнявана с най-скъпия хайвер – този от белуга) се съдържа цялата дневна норма фолиева киселина. Този продукт е особено препоръчителен за вегетарианците, тъй като е богат на аминокиселини.

Leave a Reply

%d bloggers like this: