Press "Enter" to skip to content

Ставаме по-добри с медитация

Като че ли на нашия свят не му достига милосърдие

медитация

Може би, ако имахме малко повече търпение, доброта и съчувствие към ближния, животът ни щеше да е по-лек.

Оказва се, че възможностите на медитацията не се ограничават само в областта на физическото и психическото благополучие – тя може да ни направи и по-добри. При това няма разлика какви именно методи се прилагат при медитирането.

„Налага сe удивителният извод, че медитацията прави хората готови да действат във висша степен хуманно и да помогнат на страдащите в условия, когато други хора ги подминават. Обикновено използването на ефекта на страничния наблюдател, който остава равнодушен, снижава желанието за съпричастност. Затова ефектът на медитацията е още по-поразителен“, споделя авторът на изследването Дейвид Дестино.

Предишни изследвания потвърдили, че медитацията в буквалния смисъл променя нашия мозък на физическо ниво – той произвежда гамавълни с доста по-висока интензивност, свързани със съзнанието, вниманието, обучението и паметта. Освен това се открива
повишена активност на лявата фронтална кора, което създава „невиждан потенциал за щастие“ и снижаване на склонността към негатив.

Ако забележите, че не ви достига търпимост или не изпитвате милосърдие по отношение на околните, обърнете се към медитацията. Практикуван от хилядолетия, този древен метод неслучайно е станал толкова популярен и разпространен по целия свят. Медитацията може да ни направи по-здрави, по-щастливи и по-милосърдни, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: