Press "Enter" to skip to content

Йога прави неврастениците спокойни и уравновесени

Препоръчва преди сън енергично да масажирате с два пръста слепоочията

йога

Това тушира пристъпите на неврастения и стабилизира нервната система. Освен това при подобни състояния помагат и дихателни упражнения, които се изпълняват от седнали или легнали.

1. Вдишайте дълбоко, като издуете предната стена на корема колкото може повече. Задръжте дъха си за, няколко секунди, след което бавно издишайте.
2. Вдишайте с пълни гърди, бавно, задръжте диханието си като при първото упражнение, а след това рязко издишайте през стиснати зъби, произнасяйки звука „с“.
3. Затворете очи и си представете, че пред вас виси розов облак. Отпуснете се и вдишайте с носа тази „розова мъгла“, след това задръжте дъха си 1-2 секунди и бавно издишайте.

Всяко упражнение трябва да се прави по 10 пъти, а продължителността на изпълнение на целия комплекс трябва да е не по-малко от две минути.

Постарайте се да изключите от менюто си всички възбуждащи продукти: люта, пикантна и много мазна храна, силно кафе и чай, както и алкохола в големи дози – най-много чашка коняк, чаша вино или бира преди сън. Повече се занимавайте със спорт, и то такива видове, които не предизвикват повишаване на адреналина.

Успехът на лечението в много отношения зависи от правилното отношение на близките към неврастеника. Помнете, че неговите изблици не са каприз, а болестно състояние. Затова не трябва да възпитавате болния, да му четете нравоучения, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: