Press "Enter" to skip to content

Тай-дзи – защото балансът е от значение за здравето

Тай-дзи е вътрешно бойно изкуство, което разказва за енергиите ин и ян

тай Когато го практикуваме, постигаме баланс между ин и ян и ставаме по-спокойни и балансирани. Тай-дзи дава знания за живота – как да следим здравето си, как да помагаме на другите, как да бъдем в хармония със себе си и да не влизаме в конфликт с хората около нас. Тази практика отпуска и успокоява нервите. Когато тренираме, постигаме вътрешна промяна дори по отношение състоянието на всички органи в тялото ни. Но това е дълъг и упорит процес. Затова казваме, че тай-дзи учи на търпение. По време на практиката упражненията се извършват плавно и бавно, тялото се отпуска и енергията в него тече по-добре. Това бойно изкуство е много подходящо за жени, защото е по-меко, красиво и не изисква голяма сила.

В съвременния живот има много напрежение, защото хората работят за просперитет на материалния си живот, искат и това, и онова. И ако не го получат, се пораждат конфликти. А трябва да имат посока и желание за промяна на своите лоши навици. Когато човек пуши много, пие алкохол, кафе, работи в напрежение и яде тежка храна, му е трудно. Трябва да яде по-малко, тогава енергията тече по-лесно. Месото да се намали, а да се увеличат плодовете и зеленчуците. Лош навик е и непрекъснатото говорене и мислене. Тогава тормозиш сам себе си. Да, може да се гледа телевизия, но да не влизаш в ситуацията от филма, да плачеш и да се натоварваш. Нужно е да имаме по-лек живот, с по-хубава и лека информация Тогава животът е светлина. Да бъдем по-мъдри и разумни, да чистим себе си от „праха – ненужната информация и емоции, и когато сме спокойни и щастливи, да помагаме на другите.

Когато човек се ядосва, причината е неговото его. Той се гневи, защо някой е казал нещо или пък не харесва ситуация или изречени думи. Той мисли само за себе си, а не за това какво чувстват другите. Когато е ядосан, черният му дроб се променя, кръвното му става високо, пада енергията в тялото му. Затова първо трябва да разбере защо е ядосан, причината за его-то и да работи За промяна. Има хора, които се сърдят от една дума, но това вече е болестно състояние. Човек не бива да изрича лоши думи и да мисли лошо за другите. Когато тормози ума си с лоша информация, с дните тя расте като плевел, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: