Press "Enter" to skip to content

Толкова ли е лесно да бъдеш йога?

Не всеки, който реши да приеме будизма може да му се отдаде изцяло

 

йогата

Ето кои качества трябва да станат ваша същност: ненасилие, правдивост, отказ от кражба (дори посегателство на чуждото време се смята за кражба!), въздържание, чистота, удовлетвореност, плам, религиозен стремеж, самопознание, изучаване на свещените текстове, способност да се осланяте на милостта на Бога. И това са само първите стъпала. Опасяваме се, че на някои и цял живот няма да им стигне.

Тъй като тялото е храм на душата, грижата за него е важен стадий на духовния растеж. От тук започват следващите два стадия – асана и пранаяма – физически упражнения и упражнения за дишане. Всички тези нечовешки красиви пози, по които моментално разпознаваме практикуващия йога, са асани. Асаната дава контрол над тялото, а пранаяма – контрол над жизнената сила посредством контрол над дишането.

„Но асаните са нужни само до определен стадий – до пробуждането на кундалини. Кундалини е особена енергия, която се намира в гръбначния стълб. Пробуждайки се, тя обединява всички чакри и ни дава йогата – тоест съюз с всепроникващата енергия на божествената любов“, казва Рамдео Баба – любимият гуру на всички индуси.

По време на пробуждането на кундалини -на последните четири стъпала – човек придобива онези невероятни способности, за които стана дума. Наистина, за това могат да са нужни десетилетия.

Ако целта е само придобиването на паранормални способности, по-лесно би било да излезе човек сред полето под проливния дъжд и да дочака да го удари мълния. Защото целта на пътя към просветлението е в съвсем друго, а именно – в самото просветление, в невероятното щастие на единението с Вселената, Бога, Свеовното Аз – наричайте го както искате, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: