Press "Enter" to skip to content

Тренирайте мозъка, за да сте с акъла си на старини

Не само тялото трябва да се тренира. Мозъкът също има нужда от упражнения. И то всекидневни

 

мозък Най-големият враг на мозъка е рутината, затова променяйте навиците си. Нови действия, с които излизате от привичния ритъм, създават нови връзки между невроните. Започнете с нещо лесно – мийте си зъбите с лявата ръка (дясната – ако сте левак). След време увеличете натоварването – започнете да пишете с лявата ръка.

За да е във форма мозъкът, другите органи и системи също трябва да са. Особено сърдечно-съдовата, защото тя отговаря за захранването му. Всичко, което уврежда кръвоносните съдове, действа зле и на мозъчните клетки – висок холестерол, високо кръвно, диабет, затлъстяване. Затова следете теглото си не просто за да сте в в младежка форма, но и за да запазите младежките си умствени способности.

Недоспиването е пагубно за мозъка. Когато то стане хронично, функциите му се забавят, човек става разсеян. Да спите, е може би най-важното, което правите за мозъка си. Всеки човек има различна нужда от сън, но все пак той не бива да е под 7 часа на нощ.

Давайте на мозъка си всекидневни задачи. Все едно на каква възраст сте, ходете на курсове по език, по информатика, по рисуване. Ако не – всеки ден учете наизуст стихотворения.

Теанинът в зеления чай подсилва паметта и забавя естественото остаряване на мозъка поне с 10 г. Така че пийте поне по 2 чаши на ден.

Занимания с ребуси и судоку са изключително важни за поддържането на мозъка във форма. Дори компютърните игри са полезни, стига да са само по няколко часа на седмица. Така се поддържат паметта и координацията.

Leave a Reply

%d bloggers like this: