Press "Enter" to skip to content

Уасаби пази зъбите здрави

Светът на науката и алтернативната медицина днес вървят ръка за ръка, за да открият все по-нови и нови подробности за нашето здраве

Японски учени са направили изследване, чрез което става ясно, че към полезните свойства на популярния в Страната на изгряващото слънце зеленчук уасаби трябва да се прибави още едно. Според тях колкото по-често ядете ароматния корен, толкова по-рядко ще посещавате зъболекаря си. В България познаваме този зеленчук най-вече като подправка за суши. От него се правят сосове, добавя се и в някои видове соеви сосове. Най-ценната му съставка е изотиоцинът, който успешно спира растежа на раковите клетки. Освен това предотвратява образуването на тромби и има антиастматичен ефект. Японският хрян действа и антимикробно, което е безценно при консумирането на суровата риба в сушито, пише вестник „Всичко за семейството“.

И към уасабито, да преминем към един зеленчук, който много добре познаваме. Възможно е да не обичате зеле, без да сте виновни за това. Според експерти до 25% от хората страдат от генетична непоносимост към сладко и горчиво. Има вероятност и вие да сте в това число. Кенет Арнън, консултант към Кулинарния университет на САЩ, съветва при такъв проблем да променим начина на приготвяне на зеленчуците. За да намалите остротата на вкуса на зелето, кипнете листата за 2 минути, а след това ги потопете в студена вода. Горчивината можете да неутрализирате с добавянето на нещо сладко. Например опитайте съчетанието между брюкселско зеле или рукола с плодове, сладък лук или балсамов оцет.

от зелето се отслабва, но не и докато гледате телевизия или слушате музика. Цели 716 излишни калории на ден получават тези, които слушат музика по време на хранене. Изследване, проведено от специалисти от университета на Джорджия, установило, че музиката ни кара да останем на трапезата 11 минути по-дълго. Така със сигурност ще изядем повече, отколкото е необходимо. Подобно изследване е проведено и за влиянието на телевизионните програми върху количеството на приетата храна. Криминален сериал например отклонява вниманието ни от чинията, кара ни да ядем по-бавно, и така даваме възможност на мозъка да изпрати сигнали за ситост. На обратния полюс са романтичните филми. Те поощряват преяждането.

Leave a Reply

%d bloggers like this: