Press "Enter" to skip to content

Черният цвят не носи само мрачна символика

Символиката на черното при повечето народи е негативна

черна роза

В дълбоката сянка, в тъмнината се крие нещо тайнствено и опасно. Черното прави безсилно човешкото зрение, което само по себе си е опасно. Този цвят често е символ на оттегляне от земните радости, смърт, скръб, стрес, траур, нееднозначност, тайна и плашеща неизвестност („тайна, покрита с мрак“).

На черните животни често се приписвала свръхестествена сила. В Средновековието черната котка била един от атрибутите на вещицата. Суеверните хора и до днес смятат, че носи нещастие, ако черна котка им пресече пътя. В митологията и символиката черният гарван не обещава нищо хубаво, по-рядко той е ценен за своята мъдрост.

Мъжете в черно пък са градска легенда в САЩ. Свързват ги с различни теории на заговорите, с НЛО и похищаване на хора от извънземни…

Черният цвят се асоциира и с фашизма заради фашистките отряди в Италия (черноризците) и един от вариантите на униформата. на СС. Това е и традиционният цвят на анархистите.

Историята на черното знаме води началото си от времето на Лионските въстания (1831 и 1834 г.), когато въстаналите бояджии използвали черно знаме в противовес на монархическия флаг, където преобладавал белият цвят.

В Египет и в много източни култури присъства положителното значение на черното, което се асоциира с възкресението, възраждането и началото на нов живот.
Черното е цвят на женствеността (като убиващо и раждащо начало, аналогично на майката-земя). При африканския народ ндембу жените с много черна кожа се ценят като любовници, а не като съпруги, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: