Press "Enter" to skip to content

Чудната история на Мачу Пикчу

Древният град на инките Мачу Пикчу, което в превод от езика на индианския народ кечуа означава „стара гора“, е открит от археолога Хирам Бингам, а през 2007 г. е вписан сред новите седем чудеса на света

machu-picchu Мачу Пикчу често е наричан „град сред облаците“ или „изгубеният град на инките“. Той е разположен в планините на Перу на височина 2450 метра.

Но много учени са единодушни, че градът не е построен от инките, тъй като тази цивилизация е била доста примитивна и просто не са й по силите инженерните решения, които са осъществени при строителството му. Най-вероятно Мачу Пикчу е бил създаден от жителите на Атлантида или Лемурия, от по-древна и могъща цивилизация, която е изчезнала, а инките просто са го открили и са го приспособили за себе си.

Най-смелите учени изказват хипотезата, че Мачу Пикчу е творение на извънземна цивилизация. Те посочват, че строителството на километрите идеално гладки каменни стени в това отдалечено място не е по силите дори на съвременния човек, да не говорим за древните хора.

Мачу Пикчу е построен без какъвто и да било свързващ материал.

Според археолозите там са живели около 1200 жители, които през 1532 година неочаквано изчезнали. След това 380 години никой нищо не е знаел за града и едва преди 100 години момченце го показало на Хирам Бингам срещу 30 цента.

Много – специалисти си задават въпроса защо е трябвало да бъде построено селище на такова труднодостъпно и неудобно за строителство място. Може би загадката се крие в изключителното географско положение на Мачу Пикчу. Градът е разположен благоприятно за астрономически наблюдения. А може би е бил идеално място, където се срещали небето и земята…

Всъщност Мачу Пикчу не е истинското му име – то му е дадено от първооткривателя му Хирам Бингам. За съжаление, в самия град не е открит нито един запис, по който би могло да се предположи истинското му название, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: