Press "Enter" to skip to content

6 грешки при приготвянето на чай, които ще ви костват здравето

За да бъде вашият чай вкусен и здравословен, той трябва да бъде правилно сварен. Проверете себе си – колко добре правите това?

Чаят има много полезни свойства: дава сила и енергия, подобрява паметта, нормализира храносмилателната система. Ето защо е особено важно да го приготвяте правилно.

Необходимо е да се спазва неособено трудна, но в повечето случаи задължителна технология, която ще ви позволи да се насладите на вкуса и да запазите полезните му свойства. Нека поговорим за 6 неочевидни пропуска, които може да ви попречат да се насладите на вкуса и да се възползвате от здравословните ползи от чая.

Твърде гореща вода

Водата, подобно на чаените листа, е в основата на напитката. В китайската традиция температурата на течността играе важна роля. Ако е прекалено гореща – чаят губи полезните си свойства. Температурата на водата не трябва да надвишава 95 градуса.

Ето защо е необходимо да се следи кипенето. Не оставяйте чайника на котлона. Ако течността е прекипяла, по-добре е да сварите чая отново. За да постигнете най-добър вкус, трябва да използвате само мека, топла вода, която е спряла да кипи.

Количество чай/чаени листа

За да приготвите перфектния чай, е необходимо да спазвате правилните пропорции на чаените листа и водата. Ако следвате старата британска традиция, тогава една чаена чаша (около 200 мл.) трябва да има равна чаена лъжичка чаени листа.

Любителите на по-силна напитка трябва да бъдат внимателни, защото неправилното варене може да навреди на здравето. Зеленият и червеният чай трябва да се приготвят в определени пропорции – ако прекалите, тези чайове ще бъдат твърде тръпчиви и горчиви. Една чаша вода ще изисква 5-7 грама чаени листа зелен, червен или черен чай.

Ако предпочитате бял чай, недостатъчното накисване може да попречи на отварянето на листата. Затова се препоръчват 8 грама чай на 200 мл. вода.

Дълга инфузия

Оптималното време за приготвяне на всеки чай е от 3 до 5 минути. Някои сортове е по-добре да се вливат в продължение на 15 до 30 секунди. Например Shu Pu-erh може да се вари повече от определеното време. И ако прекалено дълго накисвате зеления чай, тогава той може да даде горчивина. Не бива да оставяте напитката да престои във водата – заради това тя може да загуби вкуса и полезните си свойства.

Избор на подходящ съд за запарване

Основният предмет на всяко чаено парти е чайника. За да получите перфектна напитка е по-добре да използвате малък глинен чайник. Тези чайници абсорбират миризмата, затова е най-добре да имате два. Така няма да се мешат вкусовете на различните видове чай.

Единият може да се използва за пуер, другият за улонг. Чайникът може да бъде заменен с гайван, специална чаша с капак за варене. По-често гайванът е изработен от глина, порцелан или стъкло. В него може да се приготвят различни видове чай.

Чашите могат да бъдат разнообразни. Според китайската традиция през лятото се използват по-тънки и широки чаши, а през зимата затворени и високи. Материалът може да бъде порцелан или дори чугун.

Добавяне на захар

Добавянето на захар към чая не унищожава полезните свойства. Всички витамини и антиоксиданти, които се съдържат в него, не са засегнати. Въпреки това, захар или други подсладители, не трябва да се добавят към студената вода. Дори ако чаят е бил сварен перфектно, той пак ще загуби вкуса си. За предпочитане е да се добави мед или мляко.

Настроение

По време на приготвянето на чая не бива да бързате. Тук е важно с какво настроение започвате да варите чая. Трябва да останете спокойни и да бъдете внимателни. Правилно свареният чай ще ви даде богат вкус и аромат, както и много ползи за здравето.

Източник: www.eatthis.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: