Press "Enter" to skip to content

7 вида емоции влияят на здравето

Каноните на традиционната китайска медицина – най-древната наука на нашата цивилизация, разделят причините на заболяванията на вътрешни и външни

Външните причини са шестте вида промени във времето (вятър, студ, лятна топлина, влажност, сухота и огън), както и „злобните естествени фактори“ (някои инфекциозни патогенни агенти).

Китайската медицина откроява и седем вида чувства (емоции), които се смятат за вътрешните причини на заболяванията. Тази емоционална дейност е физиологическа реакция на външната среда. Всеки емоционален стрес от възбуда или затормозяване нарушава функцията на вътрешните органи и предизвиква нарушения в тях.

Седемте вида емоции са радост (си), гняв (ну), печал (ю), замисленост (съи), скръб (бей), страх (кун), уплаха (цзин). В обичайна обстановка те не водят до болести, но в резултат на продължително психическо раздразнение или внезапна рязка психическа травма промените в емоциите излизат извън границите на физиологичния контрол и могат да предизвикат разстройство във функционирането на ин и ян, на плътните и кухите органи, на ци (енергията) и кръвта. В резултат възниква заболяване, което в китайската медицина се нарича вътрешна рана.

Необичайните изменения в чувствата могат да травмират вътрешните органи, като въздействат главно върху движението на ци в тези органи, което води до аномалии в цикъла на повдигане и спускане, внася безпорядък в циркулацията на ци и кръвта, пише вестник „Феномен“.

Be First to Comment

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: